Az állati jellemről 3.

Tény, hogy a kutyák, házinyulak, tyukok (hogy csak néhány példát említsünk) irigyek egymásra, mikor közös eledelükről van szó. A kutya is, bár jóllakott, mégis tovább habzsol, nehogy társainak is jusson a koncból, közben pedig fogát vicsorgatja rájuk, sőt nekik ugrik. 

Nem egyéb ez, mint közönséges kenyéririgység. Az irigység azonban az állatnak párjára, a vacokra, a tartózkodási helyre is vonatkozik, sőt a kakasoknál, ahol némi rivalitásról van szó, még heves harcokra is visz.

Az embereknél az önzés egyik legerősebb foka az uralomvágy: az állatnál csak primitiv jeleivel találkozunk. A féltékenység már gyakoribb és legtöbbnyire az állatok nemi életével kapcsolatos. Szemtelennek, arcátlannak nevezzük a verebet, a legyet, tolakodónak a poloskát és a magasabb rendü állatnak az alacsonyabb rendüvel való ilyen szembeállítása mutatja az általános megítélésnek felületes voltát.

A veréb például egyszerüen elveti magáról a félénkséget és közeledik az emberhez, hasonlóképp a galamb is. Ezeket bizalmasoknak tartjuk, ha kezünkből eszik az eleséget, ellenben tolakodóknak, ha rászállnak az asztalunkra. Helyes ez?

A kutya vidám ugatással és ugrándozással mutatja ki ragaszkodását, a macska pedig azzal, hogy az emberhez dörgölődzik. Ha most az állatok, amely látszólag hízeleg nekünk, gorombán érintjük, ellenünk fordul. A kutya szintén. A macskát emiatt nem mondhatjuk ravasznak, mert hisz senkise tapasztalta még, hogy a macska ok nélkül karmol, vagy harap.

A nagylelküség is annyi öntudatossággal van összekötve, hogy ezt a jellemvonást egy állatnál sem feltételezhetjük. Ellenben a bosszuállás nem gyakori. Mindenki tudja, hogy a kutya sokáig nem felejti el bántalmazóját. És teljes hitelt érdemlő elbeszélések vannak elefántokról, lovakról, majmokról stb., amelyeknek igen jó emlékezőtehetsége van minden bántalmazójukkal szemben.

A vadság ős tulajdonsága minden ragadozó állatnak. Ez hozzátartozik fegyvereihez. Erkölcsi jelentőséget nem lehet az állatnak tulajdonítani. A tigris kegyetlen volna azért, mert prédáját szétmarcangolja? Kegyetlenebb, mint a hangya, vagy a tyuk? Hát nem szenvedi egy hangyabolyba került kukac, vagy madár csőrébe került rovar a kinpad gyötrelmeit?