Raffay püspök a kulturharcról

A nemzetgyülés illusztris rétorai harsognak felekezeti békéről, a keresztény egység megbomlásáról, sőt a kulturharc kitörésének lehetőségéről is. Az ugynevezett hivatalos tényezők ugyan diplomatikus simasággal siklanak el a kérdés mellett és látszólag minden megtörtént az ellentétek kiegyenlítésére, de közéletünk különféle pódiumairól felröppenő kifakadások rakétái rávilágítanak arra, hogy társadalmi életünk számtalan és sulyos és eddig csak szimptomáiban kezelt égő sebének kórokozó betegsége annak a két hatalmas világnézeti erőnek szembeéleződése, amit a katolikus és protestáns egyházak képviselnek.

Kell, hogy szerencsétlen nemzetünknek e betegségből való gyökeres kigyógyítása az uj esztendő centrális feladata legyen. Éppen ezért felkerestük az uj esztendő napján Raffay Sándor evangélikus püspököt, a magyar protestáns társadalom egyik legkiválóbb vezérférfiát, akit a minap a parlamentben is aposztrofáltak, mint a keresztény egység és a felekezeti béke előharcosát, hogy adja meg a betegség diagnózisát, mondja el, mi történt eddig leküzdésére és mit a további, gyökeres és sikeres gyógykezelésének feltételeit.

Raffay püspök a Hétfői Hirlap munkásságának kérdéseire a következőket válaszolta:
- A felekezeti békének és egymást megértésének legfőbb akadálya annak a legkardinálisabb problémának meg nem értése, amely a méltánylását parancsolja és amely tilt minden aggressziv fellépést, ami mások vallásos meggyőződésének megváltoztatására irányul. Baj az is, hogy katolikus részről nem látunk semmi közeledő szándékot, hogy megtárgyalják velünk a bajokat, az esetleges sérelmeket és az orvoslások módját. A királykérdésnek felekezeti szinezetben való beállítása sem a mi bününk és a katolikus oldalról bennünket támadó panaszokra, amelyek a katolikus elnyomottságáról beszélnek, válaszul csak annyit jegyzek meg, hogy a főváros egymásután szavazza meg a milliókat a katolikus plebániák szaporítására.

- Mi ezt sohasem kaptuk, De mindennek ellenére elmegyünk a türelem legvégső határáig, minden rendelkezésünkre álló eszközzel igyekszünk az ellentéteket kiegyenlíteni és a harcosabb kedélyeket békíteni. Én a magam részéről elmentem Csernoch hercegprimáshoz, hogy vele megbeszéljem a felekezeti béke fenntartásának és elmélyítésének módozatait. Szó volt a reverzálisok kérdéséről is, amelynek kivánságainknak megfelelő megoldása mindenesetre a béke legnagyobb akadályát hárítaná el. Sajnos a tárgyalásoknak nem volt meg a kivánt eredménye.

A fenyegető kulturharcot minden erővel meg kell akadályozni.

- Mi magyar proletárok ugyan nem féltjük magunkat a harctól, hisz annak eredménye ránk nézve csak kedvező lehetne, mert előreláthatóan olyan egyházpolitikai reformokat eredményezne, amilyenekért már régen harcolunk, de féltjük a nemzetet, amely a harcba belepusztul. Mi a harcot nem provokáljuk, de szükséges, hogy minden oldalról megszünjék a heccelődés, az állítólagos sérelmek folytonos panaszolása és minden politikai vagy társadalmi jelenségnek felekezeti szempontból való elbirálása.

Győzzön a pogány türelmetlenséggel szemben a krisztusi béketürés, amely egyedül óvhatja meg a keresztény lelkek integráns egységét és ezen keresztül állítható csak helyre a másik integritás, amely ma minden apró egyéni, vagy egyes csoportok érdekét szolgáló célnál fontosabb.