Rövid hírek

Megalakult az uj francia kormány
Páris, jan. 13.
Az uj kormány megalakult. Tagjai a következők:
Miniszterelnök és külügyminiszter: Poincaré. Igazságügyminiszter: Barthou. Belügyminiszter: Banoury. Pénzügyminiszter: de Lastegric. Hadügyminiszter: Magtnot. Közoktatásügyi miniszter: Leon Egrard. Gyarmatügyi miniszter: Sarraut. Munkaügyi miniszter: Albert Peyronnet. Közegészségügyi miniszter: Paul Strauss. Tengerészeti miniszter: Ratberti. Földmivelésügyi miniszter: Cheron. A felszabaditott területek minisztere: Reibel. Kereskedelemügyi miniszter: Dior. Az uj kormány vasárnap délelőtt tartotta első minisztertanácsát.
Poincaré vasárnap délben Millerand elnök elé terjesztette a kormány tagjainak jegyzékét. (MTI.)

Poincaré miniszterelnöksége a francia sovinizmus bukása

Róma, jan. 13.
A Popolo Romano a francia kormányváltozásról a következőket irja: Poincaré miniszterelnökségével ugyan komor felhők lepik el az európai látóhatárt, de valószinü, hogy a francia sovinizmus ezzel a kisérlettel meg is bukik. Poincaré most felelős állásában látni fogja, hogy könnyebb a sajtóban lármát csapni, mint gyakorlatilag cselekedni. A kudarc bizonyos és akkor Franciaország ujból visszatér majd a valósághoz. (MTI.)

Lloyd George és Poincaré tanácskozása
Páris, jan. 14.
(Havas) Lloyd George és Poincaré délután tanácskozásuk alkalmával a két kormány közt még függőben lévő különféle kérdéseket beszélték meg. Mihelyt az uj francia kabinet megalakul, Poincaré és Lloyd George megállapodnak a tanácskozás folytatásáról. Este Briand az angol nagykövetségen hosszasan tanácskozott Lloyd Georgeval, aki azután elutazott Párisból.

Irország parlamentje ratifikálta az Ir-angol szerződést
Dublin, jan. 14.
(Reuter.) Írország parlamentje ma egyhangulag ratifikálta az angol-ir szerződést. De Valera hivei nem voltak jelen. Collins vezetésével nyolctagu ideiglenes kormányt alakítottak, Grilfith a Dail Eirann elnöke lesz amely az ideiglenes kormány mellett az általános választásokig felügyelni fogja müködését. (MTI)

Ludendorff és a Kapp-puccs

Berlin, jan. 15.
(Wolff.) A birodalmi belügyminiszter Ledebour és Rosenfeld dr. képviselőknek választolt Ludendorff tábornoknak a Kapp-féle hazaáruló puccshoz való viszonyáról. Ludendorff ezt a vállalkozást látható érdeklődéssel kisérte, a vezetőknek azonban az volt a szándékuk, hogy a döntő pillanatig ugy intézzék a dolgot, hogy Ludendorff ne vegyen részt a mozgalomban. Ezt a szándékukat el is érték. A főállamügyész tagadó választ adott arra a kérdésre, vajjon alaposan gyanusható-e Ludendorff tábornok a Kapp-féle vállalkozásban való részvétellel. A birodalmi igazságügyminiszter csatlakozott ehhez a felfogáshoz. (MTI)

Mérges gázok hadieszközök nem használhatók
Washington, január 8.
(Reuter.) A washingtoni konferencia mai ülésén kijelentették, hogy a mérges gázokat hadieszközül nem szabad felhasználni. Anglia, Franciaország, Olaszország és Japán képviselői hozzájárultak az amerikai javaslathoz, hogy a gázok használatát tiltsák el. (M. T. I.)