Kétfeleségű angol főur

A bigámia bűnébe esett arisztokrata a vádlottak padján. Anglia egyik legelőkelőbb családjának tagját, Russel lordot, azzal vádolják, hogy másodszor is megházasodott, mielőtt az első feleségétől elvált volna. Russel nagy úr az angol felsőháznak, vagyis az országgyülés főrendiházának bírósága alá tartozik.

Lord Russel e hónap 2-án jelent meg bírái, az angol felsőházból alakult törvényszék elött. A tárgyaláson a lord kanczellár elnökölt, fekete talárban és fekete sipkában. Miután helyet foglalt a hagyományos gyapjuzsákon, parancsot adott egy szolgának, hogy keresse meg lord Russelt.

A lordot nem sokáig kellett keresni, mert ott állt a szolga mögött és várta, hogy kimondja a szavakat, melyek értelmében fogságba vetettnek tekintik.

Midőn ez megtörtént, mélyen meghajolt a lord kanczellár előtt, a ki ezután fölolvastatta a vádat és megkérdezte, hogy van-e ő lordságának erre valami megjegyzése. Lord Russel időt kért válaszának beadására, mire a lord kanczellár augusztus 6-ikára adott neki időt és ezzel az ülést berekesztette. A ritka szertartáson mintegy száz lord és a karzaton nagyszámu közönség volt jelen.