A moldvai zsidómészárlások

Kolozsvár, márc. 19.
A megbukott Averescu-kormány uralmának első napjaiban Moldvában és Besszarábin egyes városaiban hatósági személyek közreműködése mellett a csőcselék megrohanta a zsidó kereskedők üzleteit, azokat kifosztotta, a tulajdonosokat elhurcolta, közülük igen sokat legyilkolt.

A mozgalom élén Steré csendőrezredes és Marinescu őrnagy rémtetteinek láttára Flondor Tivadar, a jelenlegi román igazságügyminiszter felháborodással tiltakozott, az atrocitások ellen és a vérengzőkkel szemben védelmet kért Averescu miniszterelnöktől.

Averescu megtorlást igért, azonban semmit sem tett. Flondor Tivadar erre az Oroszországban tanulmányuton lévő Thomas Albert francia volt municiós minisztert hivta meg a szörnyűségek megtekintésére.

Thomas meg is jelent az atrocitások szinhelyén, mire a román kormány a gyilkosok és rablók szigoru megbüntetését helyezte kilátásba. Averescu miniszterelnök azonban háromévi uralma alatt sem váltotta be igéretét. Bár Flondor állandóan sürgette igéretének beváltását azonban eredménytelenül.

Most a liberális párt hatalomra jutásával Flondor igazságügyminiszter lett s a román közvélemény hangosan követeli, hogy a gyilkosokat büntessék meg.

Flondor, a ki a zsidók támogatásával jutott mai pozíciójába, nem mert cselekedni. E miatt a Bratianu-kormány, de különösen Flondor igazságügyminiszter erős támadásoknak van kitéve. A kamara összeülése előtt Flondor kénytelen lesz helyét olyan politikusnak átengedni, a kinek lesz erkölcsi bátorsága a gyilkosokat megbüntetni.