Nagyatádi Szabó István a szocialisták térhódításáról

Nagyatádi Szabó Istvánt tudvalévően Nagyatádon és Barcson választották meg képviselőnek. A nagyatádi mandátumot hétfőn délelőtt nyujtotta át neki Barakonyi Károly dr. választási elnök.

Érdekes beszédet mondott ebből az alkalomból nagyatádi Szabó az Egységes Párt elnöke:
- Akik az én politikámat még ma is szélsőségesnek tartják, tudatos ferdítésekkel felhasználnak ellenem meg nem engedett eszközöket is. Azoknak azt ajánlom, hogy nézzék meg a választások eredményeit. Az elhajlás nem jobbra történt, hanem inkább balra. És ha az a mérsékelt, becsületes politikai irány, amelyet én és társaim képviseltünk a mult nemzetgyülésen, nekik szélsőségesnek látszik és ezért minket ki akarnak szorítani az országgyülésből, végeredményképpen nem ők kapják meg helyeinket, hanem azok, akiket még szélsőségesebbnek állítottak.

- Tisztelem mindenik jogát, a munkásságét is is, én voltna az, aki a mult nemzetgyülésen megmondottam, hogy sajnos, a munkások nincsenek képviselve. Akkor a lapok támadtak engem, pedig tudtam, hogy az nem maradhat sokáig ugy, hogy a munkásság ott ne legyen a nemzet képviselőinek házában, amikor az egész világon résztvesznek a törvényhozásban. Akkor támadtak érte, ma azonban el kell türniök, hogy a szocialista munkásság nemcsak a saját fészkeiben jut mandátumhoz, hanem azokban a kerületekben is győz, ahol nem is mert rá számítani.

- Talán az egészséges példa azoknak, akik engem tartanak szélsőségesnek, hogy mégis helyesebb volna azt az irányt támogatni, amely meg akarja adni mindenkinek a magáét, mint ujra szélsőségesebb irány felé menni. (Élénk helyeslés.) Tisztelője vagyok a mai munkásvezéreknek. Ők nem csinálták a kommunizmust. De engedelmet kérek, ők mégis csak osztálypárt, a mely nyiltan hirdeti az osztályharcot és a polgári pártoknak nem lehet közömbös saját jól felfogott érdekükben, hogy az államhatalom kinek a kezébe kerül. Talán ez a példa elég azoknak, akik a mi pártunkat és különösen a kisgazdapártot le akarják szorítani pénzzel, vesztegetéssel, itatással, etetéssel és sok más eszközzel.

Beszédét igy fejezte be:
Ha mi egymást ütjük, nyugodtan nevetnek ellenségeink. Olyan a helyzetünk, hogy nem arra kell gondolnunk, mikép taszitsuk le egymást a hatalmi polcról, hanem hogy dolgozzunk becsületesen. Hiszem és remélem, hogy jobb belátás mégis csak győzni fog az ellenzéki oldalon is és a többség mégis csak ki tudja vinni az országot abból az örvenyből, amelybe került.

Nagyatádi Szabót délben és este is melegen ünnepelték a tiszteletére rendezett banketteken.