A birkózó bajnokságokról

Háromnapos kemény küzdelem után lezajlott a magyar birkózóbajnoki verseny, amelynek izgalmas fordulatait magyar bajnoki birkózó versenyen még alig látott hatalmas nézőközönség figyelte. A verseny látogatottsága alaposan rácáfolt azokra, akik túlzott – de talán nem is őszinte – aggodalmaskodással emlegették, hogy a kánikula idejére kitolt verseny aligha sikerülhet.

A vidék felvonulása igazolta, hogy a birkózósport a vidéken is kielégítően fejlődik. Sajnálattal kellett nélkülöznünk a ceglédi Nagy testvéreket és az ugyancsak ceglédi Száraz Antalt, akik nézetünk szerint beleszóltak volna a bajnokság döntőjébe. Ennek ellenére is láttunk igazán talentumos versenyzőt, akik közül a szolnoki Schrankó valósággal a közönség kedvence lett.

Igaz, hogy vidéki versenyzőben ritkán láttunk annyi rutint és tudást, amennyit ez az úgyszólván gyermekember a bajnokságban elárult. Ha mozgalmasan folytatja tréningjét, főleg ha sportszerű életmódot folytat, súlycsoportjában a jövő évre aligha akad legyőzőre.

Szuhács szintén jó klasszis, bár munkája meglehetősen akciószegény. Kellemes meglepetés a fiatalok előtérbe nyomulása. Különösen örvendetes ez a nehézsúlyban, amelyben Szelki 3-3 év óta ellenfél nélkül állt. Az ifjú óriások, Deák, Adorján, Badovec, erősen a nyakára nőttek Szelkinek, sőt Badovec 30 perces kemény küzdelme alatt bizony erősen megszorongatta az öreg bajnokot.

Feltűnést keltett Radvány Ödön tip-top formája, klasszikus birkózása a régi, az igazi Radványt varázsolta elénk. Zólyomi sérülése miatt nem gyönyörködhettünk egy Zólyomi-Radvány meccsben, de Maturán átszámítva az esélyeket Zólyomi-Matura 30 perces döntetlen, Radvány-Matura 9 perci, Radványtól a bajnokságot a fitt Zólyomi sem vitathatta volna el. Zólyomin egyébként a szabadtéri tréning hiánya erősen észrevehető volt.

Az idei bajnokságnak szenzációja Skerlecz győzelme volt. Olyan technikai és érőbeli készültséggel lépett porondra, aminővel MTE birkózó még nem állt a szőnyegre. Ha sportszerű életmódot folytat és nem bízza el magát, igen nagy jövő előtt áll.

A verseny végeredménye egyébként így alakult ki:
Légsúly. 1. Áron József (MTK) 2. Magyar Ármin (BAK) 3. Szuhács András (Nyíregyházi TVE) 4. Schrankó András (Szolnoki MÁV)

Pehelysúly.
1. Skerlecz Gyula (MTE), 2. Fehér István (BAK) 3. Molnár László (Törekvés).

Könnyűsúly. 1. Radvány Ödön (BAK) 2. Matura Mihály (MTE) 3. Freigler Lajos (BAK)

Kisközépsúly. 1. Faragó István (BAK) 2. Szekrényi Vilmos (FTC) 3. Meiszter István (Törekvés)

Nagyközépsúly.
1. Miskey Árpád (MAC) 2. Dömény István (BAK) 3. Laczka Sándor (MAC)

Nehézsúly.
1. Szelky Ottó (Vasas) 2. Grünwald Lajos (MAC). 3. Badovecz Rajmund (FTC)