Mi van azzal a Rex-Lloyddal?

(Levél a Szerkesztőhöz) 

Tisztelt Szerkesztőség!

Mint afféle szerencsétlen tőzsdejátékos, szokásomhoz hiven a héten is elolvastam az összes közgazdasági lapot. Az egyikben azt a hírt olvastam: 

– Vizes részvények. Az elmult héten ismét bevezettek a tőzsdére egy uj papirt, amely nemcsak felvizelt volt, hanem szinte uszik a vizben. A vizes részvény a Rex-Lloyd hajó- és motorgyár rt. papirjai, amelyeket a Balog és Társai tőzsdebizományos cég vezetett be. A Rex-hajógyár részvényei a startolás után rögtön haváriát kaptak. Alig van forgalom bennük, hánykolódnak a tőzsde nagy vizén és Balogék nem bizonyultak valami szerencséskezű kormányosoknak. 

A másik meg ezt irta azokról a részvényekről: 
– A Rexhajógyári részvények áremelkedése. Hogy a legrosszabb tőzsdén is miként lehet sikerrel plaszirozni jó és bizalmatkeltő papirost, arra élénk példa a Rex Hajógyár részvényeinek mult heti premierje. Kétezerkétszáz koronával vezették be az uj értékeket és pár nap alatt minden technikai manőver nélkül, tisztán az egészséges, élénk keresletre négyezer korona fölé emelkedett az árfolyamuk.

Még feltünőbb, hogy ezt a kurzust a papir a mostani beteg tőzsdén is tartani tudja.
Ez a kétségtelen siker a papir kvalitásán felül azzal is magyarázandó, hogy a részvény tisztességes, megbizható kézből került a piacra. A bevezetést ugyanis a Balog és Társai betéti társaság végezte. E cég nevéhez már számos jelentékeny plaszirozás füződik s a mindenkor nehéz feladatot mindig becsületesen oldotta meg. 

Kérdem most már:
1. Vizes vagy nem vizes a Rex-Lloyd?
2. Emelkedett-e erősen a lanyha tőzsdén árfolyamuk, avagy mindjárt a bevezetésnél havariát kaptak?
3. Balogkezüek a Balog és társa-cég, avagy pedig a bevezetés nehéz feladatát sikerrel oldotta meg fenti cég?! 

(Aláirás)