A szövőháziipar térfoglalása

A Horthy-akcióval kapcsolatosan megindított háziipari akciónak igen áldásos jelensége mutatkozik abban, hogy a vidék közönségének figyelmét a szövöháziipari tevékenységre felhívta. Úgy az intelligens közönség, mint maga az egyszerű nép is vetekszik egymással, hogy ezen iparág megteremtésében aktív részt vegyen.

Az intéző köröknek súlyt kell helyezniök arra, hogy a piaci szükségletnek megfelelő árúfajból a gyártásba azokat vonják be, amelyek kézi szövőszéken könnyen, tökéletesen, gazdaságosan és jól előállíthatók, mindenkor szemelőtt tartva az árúk könnyebb vagy nehezebb előállításánál rendelkezésre álló kezdő vagy begyakorolt munkásnő tevékenységét.

Kiváló művezető igénybevételével, preciz és pontos munkabetanítással, megfejelő jó munkaerők megteremtésével ezen iparágnak a fejlődése biztosítva lesz. Az így megteremtett szövővidékek központi irányítása, anyaggal való ellátása a szükséges árúfajok helyes gyártási programmjának keresztülvitele, a kiadott anyagoknak pontos kezelése, a piaci szükségletnek megfelelő árúk elkészítésének a forgalomban elfogadható minőségben való további kikészítése mindazok a szempontok, amelyek ezen akció sikerét biztosítják.

Ezen központi termelés keresztülvitele főleg azért fontos, mert az egyes kitanult szövőháziiparos legtöbb esetben sem az olcsó fonalat előteremteni, sem a gyártandó árút a mindenkori szükségletnek megfelelő módon megválasztani, vagy a gyártott árúknak a piacon való elhelyezését keresztül vinni vagy biztosítani nem tudja. A fentiek az egyes iparosok termelését megbénítják, a termelvénynek eredménytelen eladásából eredő kár pedig a további munka végzésében a dolgozókat teljesen elkedvetleníti.

Azt hisszük, az ügynek jó szolgálatot teszünk, ha gyakorlati téren szerzett tapasztalatainkat időről-időre e lap hasábjain ki fogjuk fejteni.