A gyáriparosok hétfőre ujabb devizagyülést hivtak össze

Az utóbbi napokban – amint ismeretes – a kereskedelemügyi minisztérium illetékes osztályában és a Devizaközpont mellett működő tárcaközi bizottságban megállapították az egyes iparágak mindenkori százalékos részesedését a kiutalásra kerülő devizákban. A tervezett szétosztási kulcs szerint a textil-, vas- és gépipar a devizák 70%-át, míg a többi iparág a fennmaradó 30%-ot kapná meg.

Az iparágak közül egyesek kifogásolják, főleg pedig aránytalannak tartják a szétosztási kulcsot. Azt hangoztatják, hogy a devizaszétosztásnál egyik iparágat sem lehet a másik rovására előnyösebb ellátásban részesíteni. Amint értesülünk a Gyáriparosok Országos Szövetségében ebben az ügyben hétfőn délután értekezlet lesz, amelyen a szétosztási kulcs aránytalan megállapításának az ügye és általában az összes devizabajok újra szóba kerülnek.

A GYOSZ vezetősége részéről az ülés összehivásának céljáról a következő felvilágosítást kaptuk: 
– A Gyáriparosok Szövetsége éppen azért hívja össze ezt a nagyobb értekezletet, hogy ezen előterjesztendő konkrét javaslatok alapján olyan intézkedéseket foganatosít, melyek a jelenlegi helyzetben legalább az érdekelteknek némi megnyugtatását eredményeznék. Az egyes iparágak ugyanis panaszkodnak, hogy más ipari szakmák a felosztásikulcs szerint az ő rovásukra nagyobb ellátmányt kapnának. Az értekezleten ezeket az esetleges aránytalanságokat óhajtjuk kiegyenlíteni.