A Szövetkezetek Erzsébet-kórháza

Irta: Thaly Lóránt dr. 

Két év előtt megalapította a Hangya és az OKH Budapest egyik legszebb, legjobban felszerelt és legkedvesebb kórházát azért, hogy az önzetlen szövetkezeti eszmének ujabb diadaloszlopot emeljen és hogy hű munkásait legkomolyabb és legnehezebb helyzetükben: betegségükben hathatósan és gyökeresen megsegítse. A kórház megalapítása, berendezése és felszerelése akkor is sok-sok millió koronába kerül, mai értéke szinte felbecsülhetetlen, fenntartása pedig évente sok-sok milliót emészt fel. 

A kórház a főváros belsejében, s Bakáts-téren fekszik. (Bejárata Knézits-utca 14. szám alatt van.) Épülete egy csinos, kertet körülölelő, egyemeletes kis barokkstilű kastély. A betegek két- és négyágyas szobákban találnak elhelyezést, belgyógyászati, sebészeti és nőgyógyászati, illetve szülészet osztályokba csoportosítva. A betegszobák egyszerűek, világosak és mint a kórház szelleme: nyájasak és derültek. Berendezésüknél minden felesleges fényűzést kerültek, mert a fényűzés nemcsak a léleknek, hanem a testnek is ártalmas: por- és baktérium-fészek. Meg azután a betegség komoly és szent valami, amivel a fényűzés nem fér össze, ami úgy lélekben, mint környezetben komolyságot és egyszerűséget kiván.

A kórháznak betegszobáin kívül megvan minden olyan berendezése és felszerelése, ami egy mai korbeli kórházban meg kell hogy legyen. Van két műtőterme, egy fertőzött és egy a fertőtlen műtétek számára. A műtőtermek felszerelése bármelyik klinikáéval versenyez. Van jól felszerelt szülőszoba, vegyi laboratórium, Röntgen-gép és laboratórium, két teljesen felszerelt rendelőhelyiség az orvosi tudomány minden szakmája számára és fürdőszobák esetleges vízgyógyászati kezelések számára is, villanyos izzasztókészülék, teljesen felszerelt villanygép úgy Faradikus-, mint Galvan-áramra. A kertben fekvő-, lég- és napkúrák végezhetők és a kápolnában ünnepi csend várja a fáradt lelkeket. 

De minden kórház lelke az orvosi kar. Amilyen ez a lélek, olyan az egész kórház szelleme és élete. Ez a lélek kormányozza az egész szép szervezetet az emberi társadalom, itt elsősorban a szövetkezeti társadalom javára és boldogságára. Ha ez igaz és ha igaz az a sok elismerés és hála, amit a kórházból eltávozott betegek minden alkalommal hangoztatnak, akkor a kórház orvosi karának mintaszerűnek kell lennie. De ez ismét sokkal komolyabb dolog, semhogy szentségtelen üres szavakkal lenne szabad hozzányúlnunk.


Az orvosi tudomány és orvosi munka a legkomolyabb és legszentebb valami ezen a földön, azt világi hiú szavakkal sem dicsérni, sem méltányolni se nem lehet, se nem szabad. Az orvosi tudomány a tudományok szentélyében, az orvosi működés a szeretet szentélyében trónol és felséges szine elé világi ember nem juthat el, még orvos kalauzolása mellett sem. Elég, ha megemlítjük, hogy a kórház minden osztálya élén egy-egy főorvos áll, minden főorvos mellett egy-egy alorvos működik; ezenkívül külön vezetőorvosa van a vegyi laboratóriumnak, a Röntgen-laboratóriumnak és minden szakmabeli rendelésnek. Ezenkívül tíz neves és a kórház vezetőségével velünk rokonérzésű előkelő fővárosi kórházi főorvos és egyetemi tanár hordja a kórházba betegeit műtétre és gyógykezelésre. 

A kórház egyelőre 60 ágyra van berendezve. Felvételt nyerhet benne minden belgyógyászati, sebészeti és nőgyógyászati beteg, illetve szülőnő, aki fertőző betegségben nem szenved és elsősorban a különféle szövetkezetek alkalmazottai vagy barátai, másodsorban az elszegényedett középosztálynak jobb napokhoz szokott, de most nyomorgó tagjai.

Az ápolási díjak és egyéb külön kiadások, ezt talán mondanunk sem kell, oly alacsonyak, hogy a kórház tényleges kiadásait messziről sem fedezik. A különbözetet a fenntartó Hangya és az OKH viseli. De még a betegek által fizetendő kis összegeket is tényleg csak nagyon ritkán fizetik a tagok maguk, mert a kórház vezetősége minden alkalmat és módot megragad arra, hogy különféle alapokat teremtsen, szövetkezetekkel ágyakat béreltessen, a munkás betegpénztárak, a népjóléti minisztérium ápolási díjait a betegek javára behajtsa úgy, hogy legtöbb beteg teljesen ingyen részesül a kórház jótéteményeiben. Járó betegek számára csak épen a fűtési és világítási költségeket fedező, igen alacsony díjért, az orvosi tudomány minden szakmájában, a nap különféle óráiban vannak rendelések, ami a vidékieknek, különösen a pontos bajmegállapítás szempontjából fontos. 

Egyébként beszéljenek a számok: 1922. évben felvettek a kórházba 808 beteget, akiket 13.665 napon keresztül gyógykezeltek. Közülük javultan 197, gyógyultan pedig 530 távozott. A kórházban 439 műtétet hajtottak végre és 96 szülés volt a szülészeti osztályon. Járó beteg 2391 jelentkezett, akiket 4104 izben részesítettek rendelésben, kisebb műtétekben, kötözésben vagy más gyógykezelésben. 

Aki a kórházba fel akarja magát vétetni, ajánlatos, hogy három nappal Budapestre utazása előtt néhány sorban megírja kezelőorvosának bajára vonatkozó véleményét és kérdést intézzen a kórházba aziránt, hogy van-e hely. 

Ime, ez az új oszlop, amely a szövetkezeti eszme diadalívét emeli, ime, az új oltár, amelyen a szövetkezeti eszme áldozati lángja ég. Szerető magyar szivek szabad szövetkezése szeretettel gyújtotta meg és szeretetével táplálja, hogy segítse, gyógyítsa és megmentse testvéreit és hogy megmutassa az utat a világnak a feltámadáshoz. Ime, lobog az oltár, jertek melegedni tüzénél!