Exportáljunk Mexikóba

Előnyös és közvetlen összeköttetések elősegitik feleslegeink kivitelét 

A háboru előtt kereskedelmi összeköttetésünk Mexikóval jelentéktelen volt, mert ugy importunkat, mint exportunkat majdnem kizárólag Ausztria közvetitésével bonyolitottuk le, ugy hogy Mexikó a hivatalos magyar statisztikákban külön nem szerepelt. A háboru óta lassanként tudatára ébredt a magyar kereskedelem azon óriási lehetőségeknek, melyeket Mexikónak nagy gazdasága nyujt természeti kincsekben az import szempontjából, viszont tudatára ébredt annak is, hogy a Mexikóba meginditandó exportunk szempontjából mily előnyös helyzet alakul ki lassankint egyes honi iparágunk fokozatos fejlődése folytán. 

Mexikó az elmult évben 2,1 millió peso értékü rezet, 2 millió értékü ólmot, 1,7 millió értékü horganyt, 500 millió értékü petróleumot, 15 millió értékü kávét, kb. 80 millió értékű dohányt, gumit, finom fát és egyéb növényi anyagot exportált. Hogy ebből mennyi jutott el Magyarországba, azt statisztikai adatok hiján nem lehet megállapitani. 

Az utóbbi években Magyarországból közvetlen Mexikóba szállitottak: bort, likőröket, gyógyszereket, illatszereket, kötszereket, gépeket, lakatokat és cérnát. A háboruelőtti időben ezeken kivül magyar butor, különösen hajlitott fabutor, zongora, finom porcellán és üveg ment közvetlenül Mexikóba.

Általában megállapitható, hogy a magyar ipari termékek Mexikóban jó elhelyezésre találnak, mert az ország az ipari termények tulnyomó részét az Egyesült-Államokból szerzi be, melynek áraival a magyar ipar könnyen versenyre léphet. Ennek dacára Magyarország pl. Mexikó február havi 28.4 millió peso bevitelében összesen csak 423 peso értékkel szerepel akkor, amidőn ugyanezen időpontban Németország 4.2 milliót, az Egyesült Államok 14 milliót, Ausztria 27.000 pesot, Cseh-Szlovákia 50 ezer pesot exportált Mexikóba. 

A fentebb felsorolt, eddig már Magyarországból közvetlenül Mexikóba exportált árukon kivül ajánlatosnak mutatkozik különösen villanyvilágitási eszközök, izzólámpák, szerszámok és elektrotechnikai cikkek kiszállitása. 

A kivitel Magyarországból Mexikóba Hamburgból történik, legcélszerűbben az új Stinnes-vonalon. 

A mexikói konzulátus ujabban felhivta a nagybani kivitellel és behozatallal foglalkozó magyar kereskedők és gyárosok figyelmét ezen üzleti lehetőségekre, melyeknek kiaknázása igen fontos érdeke a serdülő magyar iparnak és kereskedelemnek.