Katasztrófa felé

Irta: Dénes István dr. nemzetgyülési képviselő 

Sir a nyomortól az ország dolgozó népe.
Kétségbeesetten kénytelen türni és nézni, hogy mint emelkedik óráról-órára a drágaság. Semmit nem tehet. Már a mindennapi kenyér ára is tul van a fizetőképességén. Mi van ebben az országban? Hát kihalt itt a józan ész, az önzetlenség s az emberszeretet teljesen. A jólétben élők, a milliárdokat keresők nem éreznek lelkifurdalást embertársaik mérhetetlen nyomorán.

Szegény Magyarország!
Dolgozó millióidat az éhenhalás réme fenyegeti és törvényhozásodban pikantériák, panama-vádak izgatják a kedélyeket. A kormány pénzügyminisztere a tudatlanság és tehetetlenség önteltségével azzal akarja megvigasztalni a nyomorgók millióit, hogy érik már az uj devizaközpont az Alföldön. E megjegyzésében benne van minden szerencsétlenségünk oka, benne van pénzügyi politikájának csődje.

Mert igaz, hogy érik a buza az Alföldön.
De nem a munkásság millióinak és nem a tisztviselők százezreinek. Mert igaz, hogy bő termésünk van, amilyenre csak az öregek emlékeznek. De ebből a köznek semmi haszna nincsen. A bő termés a birtokosoknak érik és az exportőröknek, – senki másnak. Tudatlanság a bő termésünktől a korona javulását várni. Hiszen a szemünk előtt folyik le szinte óráról-órára bő termésünk ellenére a drágasági őrület.

A földmívelésügyi minisztérium jelentése szerint holdanként 18-20 mázsás buzatermés van és ennek dacára, mint Bottlik képviselő úr fölemlitette, 1000 korona a mezőgazdasági munkás napszámbére. Egy kiló kenyér pedig 700 korona. A bő termés ellenére a buza ma egyre rohan a magasba s a korona egyre zuhan.

Miért, kormányzó uraim?
Azért, mert az állam összes terheit a fogyasztók, a dolgozók milliói viselik, amig a jövedelem 80 %-át a birtok és tőke urai élvezik. Ha a kormány nem lép a helyes jövedelemelosztási politika utjára, feltartóztathatatlanul rohanunk a katasztrófa felé.