Egy pesti leány regényes szöktetése

A főkapitányságon péntek délelőtt megjelent K. M.-né fővárosi kereskedő felesége és elmondotta, hogy Margit nevű 17 éves leánya szerdán délután eltávozott hazulról és azóta nem jelentkezett. A leány zeneiskolába ment és zongorakottáit is vitte magával. Divatos kék ruha volt rajta, fehér harisnya és fél sárga cipő.

A rendőrség a bejelentés nyomán kutatni kezdett az eltünt leány után de eredménytelenül. Szombaton délelőtt azonban Risztics rendőrtanácsos előtt ismét megjelent K. M.-né, ezuttal azonban magával hozta a leányát. Az asszony pár szóval felvilágosította a leánya rejtélyes eltünését és egyben bünvádi följelentést tett ismeretlen támadók ellen.

A leány ugyanis elmondotta, hogy szerdán délután szokás szerint a zenedébe ment. Hat óra tájban, amikor eltávozott onnan, az utcán egy fiatalember lépett hozzá, aki mindenáron megakart vele ismerkedni. A leány elutasította az erőszakos fiatalembert, aki azonban nem tágított mellőle.

Amikor a Szövetség-utcába értek, egy üres bérkocsi haladt el mellettük, és a fiatalember megtámadta a leányt, aki szabadulni akarván tőle, a kocsi mellé került. A fiatalember a leányt most hirtelen beemelte a kocsiba, amely gyors iramban elvágtatott velük.

Hogy a leány ne tudjon segítségért kiáltani, az ismeretlen támadó kloroformos zsebkendővel betömte a száját. A kocsi a városligetben egy villa előtt állott meg. A kapunál két férfi várt rájuk. A leányt bevitték a villába és csak péntek reggel engedték szabadon.

A rendőrtanácsosnak gyanus volt a leány regényes előadása, a részletei egyenesen valószínütlenek voltak és ezért a leány anyját kiküldte a szobából, a leányt pedig négyszemközt vallatóra fogta. A leány, a keresztkérdések alatt csakhamar sirva fakadt és bevallotta, hogy az egész históriát ő találta ki.

Elmondotta, hogy a szóbanforgó fiatalembert már hosszabb idő óta ismeri és az illető komoly szándékkal udvarolt neki. Szerdán este a fiatalember születésnapi vacsorát rendezett a lakásán, amelyen ő is jelen volt. Közben késő estére járt az idő, félt hazamenni és szülei előtt védekezésül találta ki az egész regényes leányszöktetést.

A rendőri nyomozásnak igy természetesen vége szakadt, az ügynek, azonban folytatása lesz. Részben a leány szüleinek a lakásán, részben pedig a rendőrségen, ahol a hatóság szándékos félrevezetése címén indították meg az eljárást Margitka ellen.