Bérmozgalmak az állandó drágulás miatt

Egyes szakszervezetek még a béregyeztető bizottságok létesitése előtt meg akarják inditani a bérrendezési mozgalmat. Szerintünk ugyanakkor, amikor a legfontosabb élelmicikkek napról-napra drágulnak, a munkások hétről-hétre egyre csökkenő béreket kapnak. Éppen ezért sürgetik, hogy a mindenkori bérjavitásokat az indexszámnak megfelelően állapitsák meg és ezentul ne havonta, hanem kéthetenként arányositsák a béreket a drágasághoz. 

A Szakszervezeti Tanács ezeket a mozgalmakat nem irányitja, mert a tanács álláspontja az, hogy a béregyeztető bizottságok felállitásáig minden bérmozgalmat lehetőleg el kell kerülni. Azt reméli ugyanis, hogy a kormány még augusztusban kiadja az erre vonatkozó rendeletet és éppen ezért türelemre inti a munkásságot. 

Egyes szakmákban ennek ellenére is van bérmozgalom.
Igy hétfőn este a Magántisztviselők Országos Szövetsége tart nagygyülést, amelyen sürgős fizetésjavitást követelnek. A gyülésen Pikler Emil nemzetgyülési képviselő elnököl, előadója a szövetség titkára, Deutsch lesz. Értesülésünk szerint a közeli napokban a PTOK tart nagygyülést, mert a pénzintézeti tisztviselők elégedetlenek a TÉBE által adott ujabb fizetésjavitással. 

Egyébként valamennyi szakma bérmozgalom előtt áll, mert ha a legközelebbi napokban nem jut dülőre a béregyeztető bizottságok kérdése, akkor az egész vonalon megindul az elkeseredett bérharc. 

A budapesti munkások összes bizalmiférfiai a jövő hét valamelyik napján a Vasmunkások otthonában gyülést tartanak ezekben az ügyekben. Ez a gyülés, amelyen több ezer bizalmiférfi vesz részt, dönt majd a munkásság további állásfoglalásáról.