Apróságok az uj elnök életéből

Az Unio uj elnöke Theodore Roosevelt nagy vadász hírében áll. Számos veszedelmes kalandja volt, a melyben nem egyszer forgott koczkán az élete. A legveszedelmesebb kalandja a következő volt: A Rocky-Mountains hegységbe vonult ki a társaság medvevadászatra.

Az északamerikai barnamedve jóval veszedelmesesebb állat az európainál: vérengző bestia, a mely akkor is támad, ha nem bántják, rendkívül gyors, a fák megmászásában bámulatosan ügyes és mindezeken felül még rengeteg nagyságu, ijesztő erejü.

Barna medvére vadászni tehát nem gyermekjáték. Kora hajnalban foglalta el helyét a társaság és várta a vadat. Egyszerre fölhallatszik a fenevad nehéz lépteinek hangja, azután előbukkan maga a szörnyeteg is.

Mindenkiben elakad a lélekzet, csak Rooseveltet fogja el a szilaj öröm. Kirohan rejtekéből és egyenest a medvének veti magát: 30 méterről rálő. A golyó nem nagy kárt tett a medvében, de annál nagyobb dühre ingerelte. Felágaskodott és rohant nagy morgással Rooseveltre. A társaság tagjaiban elhült a vér s kétségbesetten rákiálltottak Rooseveltre:

- Fusson, meneküljön, a merre lehet!
Roosevelt azonban nem hederített a kiáltozókra, nyugodtan megtöltötte puskáját s ujra lőtt a medvére. Ez a lövés már éppen czélját tévesztette és a medve most fokozott dühvel rohant a vakmerő támadója felé.

Ekkor már Roosevelt is futásnak eredt s alkalmasint elillan a bestia előtt, ha a legveszedelmesebb pillanatban el nem vágódik a földön. A medve össze-vissza néhány lépésre volt már csak tőle. A vadásztársak rémült lövöldözést kezdtek, hogy ezzel másfelé tereljék a medve figyelmét, de hiába, az csak rohant vakon Roosevelt felé.

Az utolsó pillanatban sikerült az ezredesnek féltérdre kapaszkodnia, hallatlan nyugalommal megtöltötte puskáját s az egyszer olyan alaposan lőtte fejbe a medvét, hogy holtan zuhant le nyomban.