Sötét bün

Baranyai Sándor egri kisiparos a háboru első napjaiban bevonult és néhány hónap mulva a felesége azt az értesítést kapta, hogy a férje elesett. Miután a hűségesküje alól felmentve érezte magát, összeállott egy Gallusz Bertalan nevü emberrel. A szerelmi viszony nem maradt következmények nélkül. És éppen akkor kapott.

Megint kapott egy értesitést a harctérről, mely kedvesebb volt ugyan az elsőnél, de annál kellemetlenebb. Az értesítés ugyanis ugy szólt, hogy a férje él és legközelebb szabadságra megy, hogy feleségét meglátogassa. Az asszony ettől a hirtől - állapotánál fogva – megijedt és egy tudósasszonyhoz fordult tanácsért, főleg azonban segítségért.

Talált is egy ilyent Ábrahám Izidorné szülésznő személyében, aki vállalkozott arra, hogy 100 koronáért ( akkor sok pénz volt ) megszabadítja a kellemetlen tehertől. Az operáció sikerült, de nem sikerült az ügyet diszkréció alatt tartani, mert nemcsak az egész város, hanem ami sokkal nagyobb baj, a rendőrség is megtudta, hogy Baranyainé és Ábrahámné mit csináltak. Az egri törvényszék előbbit két heti, utóbbi9 három heti fogházra itélte el.

Az ügyész sulyosbításért felebbezett. A budapesti tábla Baranyainé büntetését hat hónapra, Ábrahámnét nyolc hónapra emelt fel. Eme ítélet ellen természetesen most már az elitéltek felebbeztek a Kuriához. Ez azonban a másodfoku ítéletet helybenhagyta. Érdekes, hogy csak az operáció után bizonyult a hír- hogy a férj él és hazajön - valótlannak.