Pincérsztrájk készül a fővárosban

A pincérek e hét elején nagygyülést fognak tartani, amelyen gazdasági helyzetüket fogják megvitatni. A rendkivül izgalmasnak igérkező gyülésen a pincérek olyan határozatra készülnek, amelyszerint a kávéházakban és vendéglőkben a borravaló eltörlését követelik és helyébe a százalékrendszer életbeléptetését kívánják. 

A pincérek már évek óta harcolnak a borravalórendszer ellen, azonban a mozgalmuknak mindeddig nem volt eredménye, mert a főpincérek a százalékosrészesedés ellen foglaltak állást. Ezért volt eredménytelen a tavaszi pincérsztrájk is. 

A kávéházi cikkek megdrágulásánál azonban a főpincéreket állandóan veszteségek érik. A vendégek közül sokan blicelnek és ha, amikor egy kávé ára 700 korona, a fizetőpincérek a veszteségeket nem tudják pótolni a borravalókkal. 

A forgalmasabb kávéházakban sokkal többet fizetnek rá a főpincérek, mint a kisebb forgalmu helyeken. A napi elszámolások alkalmával átlag 5-10.000 koronával haladják tul a veszteségek a borravaló bevételeket. 

A veszteségek ellen mindeddig ugy védekeztek, hogy a vendégek számlájába beleszámitottak öt-tíz százalékot a veszteségek fedezésére. Mióta azonban ezért a Hadik-kávéház főpincérét, Auspitz Jenőt elítélték, a főpincérek nem merik magukat „önként rekompenzálni”. 

Belátták azonban, hogy helyzetükön csakis a százalékrendszer segithet és ezért a kiszolgáló pincérekkel közös akcióra készülnek. Ha kivánságukat nem teljesitik, elhatározták, hogy a legvégső eszközöktől sem riadnak vissza. 

A pincérek e heti nagygyülése így minden tekintetben érdekesnek és izgalmasnak ígérkezik.