Titkos rendőrök iskolája

Egy franczia vidéki városkában iskola nyilt meg titkos rendőrök számára. Az iskolát magánemberek alapították s az élén a büntettek egyik leghíresebb kutatója és ismerője áll.

Ha az ember belép a házba, először azokba a szobákba jut, a hol a kezdők tanulnak. Ezeket mindenekelőtt szemük és kezük ügyes használatára tanítják, hogy megfigyelő képességük élesedjék. Ezt ugy érik el, hogy a tanulót erősen megvilágított és teljesen berendezett szobába vezetik

Csak nehány pillanatja van, hogy az összes tárgyakat jól az emlékezetébe vésse, mert azután elalszik a világosság. A kezdő titkos rendőrnek azután egy darab papiroson lehetőleg pontos vázlatot kell készítenie a szoba berendezéséről. Néha az alatt az idő alatt, míg a szoba világos maradt, egy-két pillanatra egy ember jelenik meg az ajtóban s detektívnek azután száz fénykép közül ki kell keresnie az illetőt.

Ha a megfigyelő képesség eléggé ki van fejlesztve, akkor következik egy jóval nehezebb feladat, tudniillik a tapintás kifejlesztése. Egy sötét szobában a tanulónak meg kell ismernie a legkülönfélébb tárgyakat és ezeket pontosan le kell írnia. Ha például ékszert tesznek eléje, azt is meg kell mondania, hogy köve gyémánt, rubin, szafir, vagy más drágakő volt.

Szóval a franczia titkosrendőr iskola alaposan meggyötri azokat, a kiknek legfőbb törekvése, hogy az emberiséget a zsebmetszők és egyéb gonosz csontok ravasz fogásai ellen megvédelmezzék.