A belügyminiszter a jogrendről

Rakovszy Iván belügyminiszer programmbeszédének elmondására ma reggel Nyiregyházára érkezett és a következő beszédét mondotta:
- Az az ember, aki egy ország vezetésére érzi magát hivatottnak, ki az államférfi címre és jellegére igényt tart, ki valóban komoly, hazafias politikát akar folytatni és nemcsak demagógiát, agitációt propagandát, az az ember kell, hogy osztályelfogultságtól, felekezeti elfogultságtól és politikai hatalmi vágytól mentes legyen. Azok, akik egyoldalu osztályértékekért állanak sorompóba, akik a felekezeti kérdést akarják felhasználni, hogy az ország lakosságát egymás ellen uszítsák, lehetnek népvezérek, de nem államfériak.

A mi pártunk az egységes párt. A kiegyenlítő politikát irta zászlajára. Mi nem akarunk egyoldaluan egy társadalmi osztály érdekének szolgálatában állni.

- A jogrend kérdésében többféle szempontot látunk. Vannak emberek, akik kereken azt állítják, jogrendre nincs szükség, hanem mindenki a saját maga célja és fölfogása szerint egyéni vállalkozásokkal szolgálhatja a maga ideálját. Nem kell vitatkoznunk azon, hogy ez az állapot beteges és nem jogrendet, hanem rendetlenséget jelent.

Vannak, akiknek részére csak akkor van jogrend az országban, ha szabadon izgathatnak, ha uj forradalmat készíthetnek elő. Ez nem jogrend, hanem visszaélés a jogrend fogalmával. Van a jogrendnek egy másik, bölcs értelmezése, amely szerinte jogrend jelenti azt, hogy az országban mindenki egyformán alá van rendelve a törvénynek, ahol rend uralkodik. Senki nem teheti azt meg, hogy az ő nézete szerint ideális okoknál a törvény elkerülésével igazságot szolgáltasson. Ezt a valódi jogrendet akarjuk mi, amelyet meg is fogunk valósítani.

- A felekezet elleni izgatás jelszavai talán most már halófélben vannak, de mégis megvannak.
Azok, akik a hitet, a vallást lerántják a politika sarában, az izgatás fertőjébe, kik arra használják föl, hogy anyagi előnyökért lalandokba bocsátkoznak, nem a vallásnak a parancsa, nem a hit szerint járnak el és nemcsak az országnak, hanem saját hitüknek is kárt okoznak.

A belügyminiszter ezután hangsulyozta az adóreform szükségességét és kijelentette, hogy ha a külföld látja konszolidált adó-viszonyainkat, meg fog szünni a korona esése és ezzel együtt a drágaság fokozódása is. A drágaság ellen pedig jelenleg nincs semmi tennivaló, mint annyit fogyasztani, amennyit az ország termel és a megfeszített munka.

Ezután röviden kitért a belügyminiszter a tisztviselőkérdésre, majd az egységes párt támogatására hívta föl a hallgatóságot.