Héjjas szervezkedése preventiv intézkedés volt

Napok óta emlegetik a sajtóban, hogy a nyugatmagyarországi felkelés ügyében több politikus is érdekelve van, de Hir György képviselő kivételével eddig senkit sem neveztek meg. Vasárnap azonban az ügy egészen különöse politikai szinezéket kezdett kapni. A legitimisták ujságjában ugyanis nyilatkozik gróf Sigray Antal, Nyugatmagyarország volt főkormánybiztosa, aki most jött onnan haza Budapestre.

Sigray gróf tiltakozik az ellen, mintha részese lenne a felkelés előkészítésének és minden felelősséget a kormányra hárít, amelyről azt mondja, hogy "a trianoni békeszerződés lojális végrehajtását egészen a szervilitásig viszi". Amig a kormány szakadatlanul erős szavakkal illeti, ugyanakkor azonban gróf Sigray feltünően meleg, rokonszenvtől izzó hangon szól a felkelőkről. Általában a legitimista orgánum maga is lelkes tudósításban számol e a szombati ébredő-gyülésről, amelynek szónokai között szintén voltak legitimisták. Ugyanebben a tudósításban volt olvasható az a feltünő jelenség is, hogy szombaton a tüntető ébredők megabcugolták Gömbös Gyulát, akihez előbb annyi szál füzte őket.

Hogy emelett a kormánynak is kijutott az ellenszenves kifakadásokból, az igazán természetes. Politikai körökben mindezeket a jelenségeket vasárnap igen élénken pertraktálták és nagyon sok kommentárt füztek az eseményekhez. Mindenesetre megállapították a politikusok, hgoy ezekután egészen világos Héjjas Iván vallomásának az a része, amelyet eddig nem igen értettek és amely szerint az ő szervezkedése egyszerűen ellenintézkedése volt, aminek valamit ellensulyozni kellett volna.

Nyilvánvaló ma már, hogy miként keveredett bele gróf Sigraynak a neve az ujságkombinációkba. Kiderült ugyanis, Apáthy századost gróf Sigray vendégkastélyában tartóztatták le.

Sigray régebben ismerte Apáthy századost, aki a honvédelmi minisztérium igazolványával néhány napi szállást kért, Sigray szivesen látta a századost és még Budapesten volt, amikor arról értesült, hogy nagy csendőrkülönítmény vette körül a kastélyát és letartóztatta Apáthyt.

Végre, hogy az ügy még jobban keveredjék, ujabb személy látszik felbukkani az események során. A neve még ismeretlen, de Sigray kijelenti róla:
- Még a télen hallottam beszélni arról, hogy egy ismertnevü politikusunk, aki annakidején, mikor ősszel a Lafitabánságot proklamálták, félreérthetetlen célzást tett arra, hogy nyugatmagyarországi születésü és ő van hivatva vezetőszerep játszására, erősen foglalkozott ily tervekkel, de a kivitel időpontjáról, valamint az egész megszervezés munkájáról nekem tudomásom nem volt.

Ezt a leleplezést is nagyon pikánsnak tartják politikai körökben és nagyon érdeklődnek, hogy a nyugatmagyarországi születésü politikus nem szokott-e balatonfüredi leveleket irni?

A nyugatmagyarországi toborzás ügyében a rendőrség vasárnap is tovább folytatta a nyomozást. A detektívek tegnap számos olyan egyént állítottak elő a főkapitányságra, akik tudták a fölkelésről és abban ha aktive nem is vettek részt, de támogatták. A kihallgatásokat szünet nélkül folytatták és a politikai osztály detektivjei egész napon át permanens szolgálatot teljesítettek.
Tegnap várták a főkapitányságra azoknak a detektíveknek a visszaérkezését, akik vidékre utaztak, hogy ott megállapítsák, hogy a mozgalom céljaira összegyüjtött két millió koronát milyen módon hozták össze.

Fontos annak a megállapítása is, hogy kik végezték a gyüjtést, hogy milyen szervezettel hajtották azt végre. A vidékre utazott detektívek azonban mindeddig nem érkeztek vissza és igy a pénzszerzés részleteit a rendőrségnek még nem volt módjában pozitivumokban megállapítani.
A karácsfai ütközet vezérei a rendőrségen tegnap előzetes letartóztatásba helyezték. A fölkelésben részt vett fiatalemberek, számszerint harminchatan azt vallották, hogy valamennyiüket Hir György nemzetgyülési képviselő Andrássy-uti irodájában toborozták és az utiköltséget előre kifizették a részükre.

Amikor Nyugat-Magyarországra érkeztek, pár napi ott tartózkodás után, történt meg a határmenti incidens Karácsfánál, amelyet négyet vezettek és pedig: Berzsenyi Lévay Ferenc dr. ügyvéd, báró Horváth Béla gazdatiszt. Erős Béla főiskolai hallgató és Mérey László volt hadnagy. A vezéreket a karácsfai ütközet résztvevőkkel együtt előállították a rendőrségre, ahol részletesen kihallgatták őket.
Valamennyien beismerték, hogy a vezetésben részük volt és azt csakis hazafias fölbuzdulásból vállalták. A rendőrségen azonban azt nem fogadták el védelemül, hanem tiltott toborzás címén előzetes letartóztatásba helyezték őket.

Vasárnap délelőtt a karácsfai vezéreket átkisérték az ügyészség fogházában, ahol tovább folytatják ellenük az eljárást. A felkelők közül visszatartottak huszonnégy fiatalembert tegnap igazoltatásuk után elengedték a rendőrségről és megfogadtatták velük, hogy hasonló kalandokban többet nem vesznek részt.

Az osztrákok előre tudtak a felkelésről

Hivatalos helyről kapott információnk szerint a fölkelő csapatok Héjjas Iván tudta nélkül érintkezésbe léptek az osztrák nacionalista körökkel. A terveket részletesen kidolgozták velük, később azonban egyes kérdésekben nem tudtak megegyezni és ezért abbahagyták a tárgyalásokat. Igy történt azután, hogy Ausztriában már előbb tudtak a készülő fölkelésről, mint maguk a mozgalom vezérei.

A szombat esti tüntetés alkalmával három embert állítottak elő a rendőrségre, akik nem akartak engedelmeskedni a rendőrség felszólításának. A Kálvin-téren, majd az Eszterházy-utcában tüntető fiatalemberek erősen abcugolták a kormányt és lelkesen éljenezték Héjjas Ivánt. Amikor az utcán meglátták a rendőröket, azokat is abcugolni kezdték.

- Le a jog-rendőrökkel!

A rendőrség emberei felszólították a tömeget, hogy rendben oszoljanak széjjel. Miután a felszólítás hiábavalónak bizonyult, a tüntetők közül mintegy negyven embert előállítottak a rendőrségre. Ezek közül Somogyi János napszámos. Varga László hivatalnok és Tóth Antal ingatlantulajdonost letartóztatták, a többieket pedig szombat éjjel szabadon engedték.