Véres összeütközés németek és franciák között

Beuthen, julius 2.
(Wolff) Fegyverekkel megrakott teherautót, amely utban volt Beuthenból Gleiwitzbe, fegyveres banditák megtámadták és részben kifosztották. Hasonlóképpen két Gleiwitzbe menő autót, amelyeken a leszerelt községi őrségek fegyvereit, töltényeit és egyenruhákat szállítottak, rablók megtámadták részben kirabolták. Az egyik támadás Langendorff község mögött, a másik Laband mellett történt.

Gépfegyverrel és kézigránátokkal felszerelt utonállók a szombatra virradó éjjel megkisérelték, hogy a Borsig-műveknél a Hindeburgnál átkeljenek a lengyel-német határon. Tűzharcra került a sor, amely a kora hajnali órákig tartott. A kisérletet meghiusították.

Gleiwitz, julius 2.
(Wolff) A tegnapi gleiwitzi eseményekről még a következőket jelentik: A halottak száma legfeljebb hét s ezek között egy francia tiszt is van. A sebesültek száma körülbelül tizenötre tehető. Ma, vasárnapon a városban a nyugalom némileg helyreállott. A franciák még mindig tankokkal és automobilokra szerelt lőfegyverekkel járták be a várost és lövésre kész fegyverrel igazoltatják a járókelőket. A francia gépfegyverek, amelyekből tegnap az utcákon tüzeltek, a mai napon nem jutottak szerephez.

Páris, julius 2.
(Havas) A Havas-ügynökség a következő Oppelnből eredő jelentés közli a legutóbbi hindenburgi véres eseményekről: Egy francia őrség közbelépett, hogy a németeket megakadályozza abban, hogy az elköltözött lengyelek butorait az utcára dobják. A németek erre viszszavonultak a donnesmark-grubei parkba, ahol a francia őrséget a honfitársaink megsegítésére érkező németek puska- és géppuskatűzzel fogadták. Az őrség az egyik közeli épületbe menekült. Az őrség támogatásra siető francia osztagot is tűz alá fogják a németek, ugy, hogy az osztag egy halottat és egy sebesültet vesztett. A francia katonai parancsnokság, amelyet időközben értesítettek az eseményekről, sürgősen gyalogsági és géppuskás osztagot küldött ki, hogy kiszabadítsa a franciákat veszedelmes helyzetükből. Német részről tizenegy halottnak a személyazonosságát állapították meg, azonkívül több sebesültjük is volt. Több halott kezében még revolvert találtak.

 Franciaország a világ egyensulyában megfelelő szerepet játszik. Franciaország nem követ kizárólag önző célokat. Franciarország azt kívánja, hogy a civilizáció és a haladás egyik legkiválóbb munkása maradhasson.