A kormányzó az uj hadnagyokhoz

A kormányzó a Ludovika Akadémia Szent István-napi tisztavató ünnepségén a következő beszédet intézte az újonnan kinevezett hadnagyokhoz:
Esküt tettetek ma és fogadalmat, hogy a magyar hazának, a mi édes hazánknak hü fiai, katonái lesztek. Esküt tettetek, hogy Magyarországot minden veszélyben megvéditek, érte nemcsak élni, de ha kell, meghalni is tudtok. Ezzel a szent esküvel léptek ma az iskola küszöbéről az élet porondjára.

Büszkén, szép reményekkel eltelve indultok neki az életnek és elvárom, hogy akkor se csüggedjetek, ha akadályok gördülnek utjaitokba és küzdenetek kell a cél elérésére. És ne csüggesszen benneteket a magatok és családotok jövője miatti aggodalom sem, mert különös gondom lesz rá, hogy miként a világháború vitézei, ugy ti is elnyerjétek a magyar haza biztos jövőt nyujtó jutalmát, ha az ország ujraépítésénél tevékeny részt vesztek és ha érette áldozatot hoztok.

Magyarországnak és a maroknyi honvédségnek olyan fiakra van szüksége, akik a megpróbáltatás nehéz napjaiban sem csüggednek, akik nemcsak esküdni, de az esküt megtartani is tudják. A Magyarok Istene ugy segéljen benneteket, ahogy megtartjátok a szent esküt, a fogadalmat, amit most tettetek.