Jugoszlávia és Csehország konfliktusa

A Morning Post belgrádi levelezője irja: Jugoszlávia és Csehország között komoly összezördülés támadt. Azon különböztek össze, hogy ki képviselje a kisantantot a Népszövetség tanácsának küszöbön álló ülésén. A megállapodás az volt, hogy a kisantant államai közül évről évre más állam küld megbizottat.

Jugoszlávia most azt kivánja, hogy először az ő képviselője szerepeljen a tanácsban, mert véleménye szerint a napirenden szereplő kérdések, amennyiben a kisantantot érintik, egytől-egyig Jugoszláviának kérdései.

Ezzel szemben Benes első izben Csehország megbizottjával akarja képviseltetni a kisantantot, még pedig azon a cimen, hogy Csehország a kisantant első és legerősebb hatalma. A belgrádi kormány megneheztelt ezért és ugy a belgrádi, mint a zágrábi sajtó pártkülönbség nélkül hevesen támadja Benest.

Merész képzelődésnek mondják, hogy Csehország a kisantant vezetőjének tartja magát. Ideje már véget vetni annak, - írják - hogy Benes a maga céljai szerint dirigálhassa a jugoszláv hadsereget, amelynek erejére annyira rá van utalva a belső zavarokban meggyöngült Csehország. Az angol lap tudósitója ehhez hozzáfüzi, hogy Jugoszlávia nem akar szakitani Csehországgal, de mindenesetre erős ellenérzéssel nézi Csehország szereplését.