Bulgária közbelépett Trácia érdekében

London, szeptember 24.
A Renter-ügynökség jelenti Konstantinápolyból: Tegnap a török lovasság Csanak mellett behatolt a semleges területre.  A párisi keleti konferencia azzal ért véget, hogy Poincaré, Curzon lord és Sforza gróf aláirták a közös meghivót Törökország számára. Az értekezlet biztositotta Drinápoly és Kelet-Trácia birtokát a törököknek azzal a feltétellel, hogy a kemálisták nem lépik át a semleges zónát.
A Törökországnak küldött meghivóban a szövetségesek megkérdezik az angorai kormányt, hajlandó-e minden meghatalmazással ellátott megbizottját Velencében vagy máshol tartandó összejövetelre elküldeni?

A többi résztvevő hatalom Anglia, Franciaország, Olaszország, Japánország, Románia, Jugoszlávia és Görögország. Az összejövetel célja végleges béke megkötése Törökország, Görögország és a szövetségesek között.

London, szeptember 24. (Reuter.)

A párisi, londoni és római bolgár követek a francia, angol és olasz kormánynak jegyzéket nyujtottak át, amelyben Stambulinszky bolgár miniszterelnök azt javasolja, hogy Tráciát a népszövetség ellenőrzése alatt autonom állammá proklamálják.

Szófia, szeptember 24. (Bolgár, Távirati Ügynökség.)

A bolgár kormány jegyzéket adott át Trácia ügyében a népszövetség nagyhatalmainak. A jegyzékben hangoztatja azt a rendithetetlen szándékát, hogy békés politikát akar folytatni. Kifejti a bolgár álláspontot, amely mindig ragaszkodott ahhoz, hogy autonom tráciai államot állitsanak fel, mert az az egyetlen megoldás, amely alkalmas a tartós béke biztositására a Keleten.