Apróságok

Borzasztó kimutatás

Egy angol szavahihető ujságból vettük a transzváli háboruban elpusztult vagy nyomorékká lett katonák következő statisztikáját. Eszerint két esztendő alatt az angol hadsereg elvesztett 3270 tisztet és 72.292 katonát illetve összesen : 75552 embert.

Ebből 17472 tiszt, altiszt és közkatona a harcztéren lövetett le vagy ott kapott sebnek lett az áldozata; 2445 tisztet és 55481 katonát mint rokkantat küldtek haza. Ezen rokkant katonák körül alig van 5 százalék olyan, kik, ha fel is gyógyulnak, nem maradnak életük végéig nyomorékok. Hogy mennyi katona fekszik a dél-afrikai kórházban, azt egyelőre nem lehet tudni.

Magyar harczos az angol fogságában

A burok csapataiban harczoló magyarok egyike Zlinszky József aranyosmaróti ember is, ki olyan vitézül küzdött, hogy parancsnokká lett. Egy támadás folyamán angol fogságba jutott, s több társával együtt, Ceylon szigetére került.

Onnan folyamodott az angol kormányhoz, hogy bocsássa szabadon, s az angol kormány bécsi nagykövetsége utján tudakozódott is Zlinszky felől. Bécsből az a válasz érkezett Londonba, hogy a ceyloni klima nagyon megártana a magyar fogolynak, s így valószinű, hogy már legközelebb ujra szabad lesz a függetlenségért síkra szállt magyar!