Rövid hírek

Megszünt a háborus veszedelem Anglia és Törökország között
London, okt. 7.
(Reuter). Az angol minisztertanács ülése után amely este 11 órakor ért véget, hivatalos közleményt adtak ki, amely szerint Poincaré és Curzon megegyezésre jutottak. A megegyezés szerint Görögországot felszólítják, hogy ürítsék ki azonnal Tráciát. A szövetségesek a kiürített területet a kiürítés befejezésétől számított harminc napon át megszállva tartják, hogy a nem török nemzetiségü lakosság biztosságáról gondoskodhassanak.

A megegyezést a török megbízottnak Mudániában kézbesíteni fogják, azonban csak akkor válik érvényessé, ha a török megbízott a szeptember 23-iki jegyzékben foglalt feltételeket elfogadja, főképpen azt a követelést, a mely Boszporusz mindkét partján és a Dardanelláknál létesítendő semleges zónáról intézkedik.

Cseh-lengyel viszály magyar területért
Prága, okt. 9.
Politikai körök értesülése szerint a lengyelek a Janorina-területnek cseh kézben való meghagyása esetére megtorlással fenyegetőznek. Ez esetben ugyanis Lengyelország nem ismerné el kötelezőnek a Csehországgal megkötött kereskedelmi, illetőleg átmeneti forgalmi szerződést, ugy hogy Csehország kereskedelme számára a nagy Kelet nem volt közvetlen elérhető és csak a Magyarországon keresztülvivő utat vehetnék igénybe.