Ma kezdődik a lausannei konferencia

Páris, nov. 19.
(Havas.) A lausannei konferenciát, amely a török kérdésről hivatva van dönteni, ma, hétfőn nyitják meg nyilvános ülés keretében. Kedden rendezik majd a tanácskozás technikai részleteit és megálapitják a teljes programmot. A párisi lapok mind nagy megelégedéssel fogadják Poincaré és lord Curzon megegyezését a keleti kérdésben és megállapitják, hogy a törökök elé most már egységes fronttal léphet az antant.

A Petit Journal szerint ha egyes kérdések tisztázása még hátra van is a szövetségesek között, a görögökkel és a törökökkel szemben mégis voltaképpen egyetlen közös delegációt alkotnak megbizottaik. A Matin végül rámutat arra, hogy az antant feltétlen akarata: egységesnek maradni.


Konstantinápoly, nov. 19.

(Reuter.) A szultán szökése következtében az angorai nemzetgyülést rendkivüli ülésre hivták össze. Az angorai kormány konstantinápolyi exponensétől, Rifaat basától fölvilágositást kért a szultán szökéséről. Muzulmán körökben kijelentik, hogy a szultán pusztán a menekülés tényének következtében is már trónvesztettnek tekinthető. A Korán rendelkezései szerint ugyanis minden kalifa, aki elhagyja helyét és keresztény (hitetlen) földre, idegen védelem alá menekül, ipszó faktó trónvesztettnek nyilvánítandó. Azt hisszük hogy az angorai nemzetgyülés a preszumptiv  (feltehető) trónörököst fogja megválasztani a szultán utódjává.