Mérges majom

Szalay Imre volt országgyülési képviselőt és lellei földbirtokost a napokban sulyos sebesülés érte. Évekkel ezelőtt afrikai vadászutjából egy majmot hozott magával. Két év óta élt a majom Lellén szűk ketreczbe zárva.

A napokban valamiképen kiszabadult a ketreczéből, s a kutyák éktelen csaholással utána eredtek. A majom olyan vad lett, hogy senki sem mert hozzá közel menni. Végre Szalay Imre édesgette, hogy visszarakja a ketreczbe. A dühös majom azonban ráugrott s balkezén a kézcsuklót s az ütőeret átharapta.

A földbirtokos állapota sulyos, annál inkább, mivel amugy is beteges és folytonos gyógykezelés alatt van most is. Nagyon sok vért veszített. Szalaynál különben megjegyezzük, hogy nagyon szereti az állatvilágot.

Elöszőr egy *Hansi* nevű kányát fogadott kegyeibe, később baglyot, mókust, rókát; egyszer pedig Herczegovinában vadászgatván egy eleven fia maczkót szállásolt el lellei kastélyában, bort és gyümölcsöt adott neki, saját ágyába fektette. Ezt a medvét késöbb hatóságilag agyonlövették.