A világ legnagyobb teleszkópja

Camille Fiammarion ismertette a francia csillagászati társaság gyülésén azt az óriás teleszkópot, amelyet a kaliforniai Mond-Wilson csillagvizsgálóban szereltek föl. A készülék átmérője 2.57 méter, teljes hossza 12.89 m., de egy 0.73 m. átmérőjű domboru tükör segítségével 48 méternyire s egy 0.635 m. átmérőjü domboru tükör kombinációjával 76 méternyire meghosszabbítható.

A teleszkóp teljes felszerelésének sulya száz tonna, - százezer kilogramm! A kupola átmérője 100 láb, azaz 30.50 m., tehát nagyobb, mint a párisi Panthéon kupolájának átmérője, amelynek átmérője 20 méter. Annak az óraszerkezetnek a sulya, amelynek segélyével a teleszkópot, a Föld forgásának ellenére, állandóan ugyanarra a csillagra lehet szögezni, - nem kevesebb 2900 kilogrammnál.

Negyven villamos motor mozgatja a kolosszális teleszkópot és a kupolát. Flammarion érdekes magyarázattal, kisérte az adatokat és kiváltképpen a tükör nagyságát és sikerült csiszolását méltatta. A 2.57 átmérőjü és 0.323 m. vastagságu tükör készítésének nehézségei nem is annyira a csiszolásban vannak, mint inkább az öntésben, amelynek abszolut egyneműnek és hólyagmentesnek kell lennie.

A teleszkóp használatától, amelynek költségeire John Hooker los-angelosi milliárdos 45.000 dollárt bocsátott a Carnegie-intézet rendelkezésére, nagy eredményt várnak a csillagászok.