Az elvérzés

 Az elvérzés ideje attól függ, hogy nagyobb vagy kisebb átmérőjü-e az ütőér, amely megsérült. Ha kisebb fajta ütőerét metszi át valaki öngyilkossági szándékkal vagy véletlenül, akár órákig is eltarthat, míg elvérzés folytán beáll a halál. Ha az átmetszett ütőér nagyobb, például a kézcsukló vagy a nyak erét metszi el valaki, akkor az elvérzés következtében már 15-20 perc mulva is bekövetkezhetik a halál.

Természetesen csak akkor, ha a vér szabad kiáramlásának mi sem áll utjában. Ennyi idő alatt körülbelül a fele ömlik ki annak a vérmennyiségnek, amely egy felnőtt ember testében lenni szokott. Ez a vérmennyiség rendesen öt kilót tesz ki, harmadfél kiló vér elvesztése után beáll a halál. Gyermekek azonban már egynegyed kiló vér elvesztése után meghalnak.

A vér folyékony részével sok vérsejt is távozik el a testtől, a vörös vérsejteknek ilyen módon való megfogyása következtében a szervezet nem kapja a kellő menyiségü oxigént – a vörös vérsejtek kötik ugyanis magukhoz a belehelt levegő oxigénjét – a szénsav ennek következtében felhalmozódik az organizmusban, szénsav mérgezés jön létre, melynek tünetei között leheli ki az ember a lelkét. Ezek a mérgezési tünetek: az öntudat megzavarodása, ájulás, görcsös vonaglás és végül teljesen fájdalmatlan kimulás.