Politika Belgrád utczáin

Deczember 17-ikén történt, hogy Belgrádban Gyorgyevics Sándor miniszteri forgalmazó, Gyorgyevics Vladán volt miniszterelnök fia az utczán tettleg bántalmazta Marinkovics Pál volt közoktatásügyi minisztert, a ki atyját ismételten nyilvánosan megsértette.

Marinkovics kétszer lőtt, de nem talált. Az egyik lövés azonban sulyosan megsebesített egy arra menő fiut. Marinkovics Pál a kit, Gyorgyevics Vladán az utczán arczul ütött, a szenátus jelenlegi elnökének a fia. Még egészen fiatal ember. Követségi titkár is volt. Gyorgyevics Vladán miniszterelnöksége idején azonban fölmentette állásából. Akkortól kezdve állandó összeköttetésben volt az udvari körökkel.

A Sándor király házassága után megalakult kabinetben ő lett a kultuszminiszter. Májusban lemondott a miniszteri tárczáről, minthogy minisztertársa, Vaszics hadügyminiszter pört indított ellene. Rövid idő óta Gyorgyevics volt miniszterelnök ellen mindenféle rágalmakat terjeszt s emiatt történt az utczai botrány.

Marinkovics volt minisztert, ugymint a fiatal Gyorgyevicset a rendőrségen kihallgatták, s kihallgatás után szabadon bocsátották. Marinkovics párbajra hívta ki a fiatal Gyorgyevicset, a ki azonban a kihívást nem fogadta el azzal a megokolással, hogy Marinkovics nem őt, hanem atyját sértette meg.