Az erdélyiek gyűlölik uj uralkodójukat

Angol lapvélemény a gyulafehérvári koronázásról

Az erdélyiek érzik fölényüket a régi románokkal szemben – Dualisztikus monarchiát tanácsol a Morningpost Erdély és Románia közt

London október 15

A Morningpost azt irja, hogy bizonyos elemek le akarják rontani a román király koronázási ünnepélyének sikerét. Erdély a legfontosabb Románia uj tartományai között és igy kétszeres jelentősége van annak, hogy az uj uralkodókat ott nem fogadják egyhangu lelkesedéssel.

Az erdélyi románok a magyar uralom idején teljesen nyugati gondolkozásmódra és műveltségre tettek szert, amivel ellentétben áll az az állapot, amelyben a régi román királyság áll. Ez a különbség minden külföldi utazónak is feltűnik. Az erdélyiek érzik fölényüket a régi románokkal szemben és gyűlölik az uralkodójukat. Ezenkívül politikai ellenségeskedés is áll fenn a liberális közigazgatás és az erdélyi nemzeti párt között.

A románok nagy felelősséget vállaltak magukra azáltal, hogy a műveltségben magasan felettük álló tartomány közigazgatásukat magukra vették. A helyes megoldás az volna, hogy legyen egy dualisztikus monarchia, melynek két felében külön-külön adminisztráció volna érvényben.

Gyulafehérvárott egyébként, az erdélyi fejedelmek ősi székvárosában, vasárnap tartották meg a sokszor elhalasztott koronázó ünnepet. Az előre közreadott programm szerint a román királyi család délelőtt egynegyed tizkor érkezik meg és közvetlen után az uj székesegyházban megkoronázzák a királyi párt a Párisban rendelt két kiló sulyu aranykoronával.

Az ünnepség részleteiről nincs módunkban tudósítást közölni, mert a romány kormány ugy intézkedett, hogy a külföldi sajtót csak Bukarestben felülvizsgált táviratok utján fogják értesíteni a koronázás lefolyásáról.