Az MTK madridi győzelméről

MTK – Real Club Madrid 4:3

Klassziskülönbség volt az MTK és a spanyol csapat között – A spanyolok gyorsaságukkal ellensúlyozták az MTK technikai felsőbbségét. – A bajnokcsapat híres belső triója lassú volt. . Csak akkor rúgott az MTK három gólt, amikor Opata ment a centerbe.

Fodor Henrik dr. tudósítása a Sporthirlap számára.
A Real Madrid sokkal kisebb képességű csapat az FC Barcelonánál és mégis úgy látszott, hogy az MTK ezen a mérkőzésen fogja szenvedni első vereségét. Az az előny ugyanis a Realnak is megvolt, ami minden spanyol csapatnak megvan velünk szemen, az irtózatos lendület és gyorsaság, amely ellen hiába küzd a technika minden fegyverével a technikásabb, de lassúbb csapat.

A gyorsaság oly előny, hogy azzal az MTK sem a Barcelona elleni mérkőzésein, és a Real ellen is alig tudott megküzdeni. A mezőnyben ugyan kidomborodott az MTK nagyobb tudása és a csatársor teljes fényében csillogtatta a tudását, de csak a 16-os vonalig. Ott egy pillanatnyi habozás, egy labdaállítás, egy dribbling, egy teljes tétovázó mozdulat elég volt, hogy a teljes védelem a csatársor nyakán legyen és akkor már lőni későn volt. A labda vagy emberbe ment, vagy félre, legtöbbször azonban az ellenfél zsákmánya lett.

Egy bizonyos, hogy az MTK játéka teljesen meghódította a spanyol közönséget.
Az abszolút fair és úri játék, amelyet a bajnokcsapat mutatott, valami olyan szokatlan a spanyolok előtt, mint volt nálunk valaha egy angol proficsapatnak könnyed, pusztán technikára és nagyobb tudásra alapított játéka.

De ez a csodálat és megelégedés csak addig tartott, míg az ördöngösen gyors spanyol csatárok nem kerítették meg a labdát. Akkor aztán hajrá, mint a tüzes ördögök kergették a labdát az MTK kapuja felé és kemény munkát adtak az MTK védelmének. Fölhangzott a közönség lelkes csataordítása is és bizony helyén kellett lennie az MTK védelem szívének, hogy ebben a hangulatban elhárítson minden veszélyt a kapu előtt. Nem is mindig sikerült ez az elhárítás.

Az első félidő egyetlen gólja is egy ilyen meleg helyzetből született egyikéből azoknak a kevés támadásnak, amelyeket a spanyol csatársor ebben a félidőben vezethetett. A spanyol balszélső szökött meg a labdával; beadását Plattkó elfogta, azonban kiejtette, mire az a jobbszélre került, ahonnan a center Karda a kapulécre fejelte. Onnan került a hálóba. (0:1)

Óriási meglepetésre a spanyolok vezetnek és az MTK minden erőlködése hiábavaló, hogy egyenlítsen. Schaffer, Orth, Molnár húsz labdát is lőnek kapura, azonban a labdák vagy célt tévesztenek vagy a kapus fogja őket. Bebizonyosodik, hogy lassú csatárok alig képesek a spanyol csapatoknak gólt rúgni. Hiába áll három olyan fenomén, mint Molnár, Orth, Schaffer az MTK centrumában, a gyors spanyol védelem ellen mit sem tudnak elérni.


A második félidőben azután taktikát változtat az MTK. Schaffer a balszélre megy ki és Opata a centerbe. Ezzel az előnyös változással új lendület jön az MTK csatársorába és alig tart pár percig Opata már is kiegyenlít. Egy előretörése megzavarja a spanyol hátvédeket és köztük tört be a labda a hálóba. (1:1)

Ez így megy három percig és még két góllal terhelték meg a spanyolok hálóját. Orth szökteti Schaffert, utóbbi, pompás lapos labdáját Opata elugorja és Molnár védhetetlenül belövi 2:1 az MTK javára. Ezután Schaffer megszökik, egyedül futja le az egész védelmet a jobbösszekötő helyére és onnan éles lövéssel megszerzi a harmadik gólt. (3:1)

Úgy látszott ekkor, hogy az MTK gólokkal fogja nyerni meccset. Azonban a spanyolok is lendületbe jönnek és egy veszélyes támadásukat Plattkó nagy bravúrral elhárítván, megsérül, ami közvetett okozójává válik az MTK második kapott góljának.

A spanyol balszárny támad, egy gyönyörűen centerezett labdára Plattkónak ki kellene jutnia, azonban bordazúzódás következtében erre képtelen, amit a center ügyesen kihasznál és a habozó MTK bekkek között, akik Plattkó kiugrását várták a tiszta labdára, védhetetlenül megszerzi a második gólt. (3:2)

Rögtön utána két korner a Real ellen. A másodikból Orth a léc melletti lövésével megszerzi a negyedik gólt. (4:2) Ez az öröm sem tart sokáig, mert a rákövetkező spanyol támadások sorozatában Nadler a 16-oson belül handset vét, amit a spanyolok tizenegyessel góllá értékesítenek. (4:3)

Ezután Orth visszavonul a fedezetsorba; helyébe Vágó megy előre. További gól azonban az MTK pár támadásán kívül nem esik. Az MTK kétségkívül megérdemelte a győzelmet. Egy klasszissal jobb volt ellenfelénél, azonban csatárainak lassúsága a befejező akciókat meghiusította. Opata és Senkey II., mint szélsők voltak a legfürgébbek; Orth és Schaffer csak egymásnak passzolgattak, azonban a lövésekkel legtöbb esetben elkéstek. Molnár volt talán a legjobb lövőformában.

A fedezetsorban Kertész II. és Vágó játéka magaslott ki, míg Nadler nem elégített ki. A védelemben ezúttal először játszott Senkey I. hosszú pihenése után meglehetősen jól. Plattkó nagyszerűen védett. Hősies önfeláldozásának köszönhette sérülését is.

A spanyol csatárok veszedelmesen támadják az ellenfél kapusát és minden labdára rámennek. Megpróbálták számtalanszor Plattkót a labdával együtt a kapuba dobni, azonban az erős fizikumú kapuson a még oly durva rámenések is csődöt mondottak. Egy ízben egészen a levegőbe dobott fel Plattkó egy ráugró csatárt , másodszor azonban úgy megrúgták, hogy a második gólt már nem tudja védeni.

A spanyol csapatból főleg a centercsatár és a két szélső magaslott ki. Roppant labdabiztos volt a védelem, élén a kapussal. A centercsatár Monjardin a spanyolok legjobb csatára, aki legutóbb Portugália ellen a válogatottaknak is tagja volt.

A két csapat összeállítása a következő volt:
MTK: Plattkó – Mandl, Senkey – Kertész II., Nadler, Vágó – Senkey II., Molnár, Orth, Schaffer, Opata.
Real Madrid: Martinez – Manzanedo, Escobal – Sicilla, Mengotti, Mylas – Munagoni, De Miguel, Monjardin, Bernabeu, Del Campo.

A spanyol bíró elég jól bíráskodott.