Glóriás magyar győzelem Barcelonában

UTE – FC Európa 7:1 (4:1)

A taktika diadala a fáradhatatlan "rakkolás" fölött. – A magyar csapat játéka mindenkit magával ragadott. – Priboj "hat trick"-je. – Madrid helyett Valenszia. – A Rapid a tartalékos Barcelonát verte meg.

Barcelona, február 2.

Tavaszvégi forró napsugaras időben játszottuk első spanyol meccsünket. Hírnevet, becsületet szereztünk vele a magyar névnek itt és remélhetőleg otthon is értékelni fogják teljesítményünket még azok is – akik minden áron elgáncsolni igyekeztek azt a fényes győzelmet, amely első sorban magyar siker és csak azután UTE diadal. És én, aki szemtanúja lehettem e meccseknek kétszeresen örülök.

A nyert csatán kívül maga a játék szépségei azok, amelyek minden kritikát felülmúlnak. Vendéglátóink az elragadtatás hangján beszélnek róla és szakemberek állapították meg, hogy külföldi csapat itt még így nem játszott.

A lapos passzjátékkal keresztül vitt kombinációk, éles és helyezett lövésekkel befejezve, igazi futball iskolát jelentettek Barcelonában. És hogy ez az erény az itt előttünk szerepelt magyar csapatokkal közös tulajdonságunk, bizonyítja a spanyol lapok egyértelmű kritikája, amely nemcsak a diadalmas MTK, hanem még a négyszer vesztes Vasasról is az elismerés hangján irva, megállapítja, hogy ezek a csapatok játsszák az igazi futballt és máris követeli, hogy az MTK és a Vasas jövőre is meghívassanak.

Jól esik konstatálnom, hogy az UTE méltán sorakozott harmadiknak melléjük és a magyar név becsületét itt végleg megerősítette. Összességében – ismétlem – a legjobb futballt játszottuk, ellentétben a spanyolok fáradhatatlan kick and rush-taktikájával. Tehát ma egy harmadik győztesről is beszélhetünk: győzött a stop and short passing szisztéma a mindent elsöprő, fáradhatatlan rakkolás fölött.

Igaz, hogy a fiúkban – mondják itt – volt szív és én hozzáteszem: igazi magyar szív!

Csapatunk összeállítása a következő volt: Klein-Fogl II és III.-Király, Baubach, Milosovits-Bluho, Kósa, Priboj, Schaller, Szidon, Egyik több volt, mint a másik és Paulusz hiányát csupán azért sajnálom, mert ő ismert elegáns játékával még néhány szép vonást vitt volna bele a játékba. Ha külön emlékezem meg Fogl II, Schaller és Priboj teljesítményéről, ezt csak azért teszem, mert ők szinte önmagukat multák felül, de még egyszer hangsúlyozom, mindenki nagyszerű volt.

Ellenfelünk, az Európa, a FC Barcelonával egyenlő pontszámmal, egyenlő játékkal, de jobb gólaránnyal vezet a bajnokságban. Tehetséges, technikai tudással megáldott játékosokból álló együttes. A spanyol terv, a hatalmas tempóbírás mellett azonban minden taktikai érzék híján. Annyi jó tulajdonság van ebben a csapatban, hogy mai nagy győzelmünk ellenére is tartanunk kell a második mérkőzés balsikerétől. Reméljük, nem fog bekövetkezni.

A meccs elején kissé elfogultak voltak játékosaink, de csakhamar magukra találtak és a csatársor nagyszerű összjátéka után Schaller már az 5. percben lövi a vezető gólt. Kétszer nagyszerűen szerelnek hátvédeink, Klein is pompásan ment egy ízben, mire a 10. percben Priboj másodszor juttatja a labdát a spanyol kapuba, miután Szidon pontosan centerezett.

Némi fölény továbbra, de a spanyol támadások mindig veszélyesek. Foglék elemükben vannak, Király, Milosovits kitűnően asszisztálnak nekik, míg Baubach ismételten frontba dobja a csatársort, amely folytatja a gépszerű lapos labdaadogatást.

A 17. percben Schaller 3-ik gólt szerzi, miután három spanyolt gyűrt le közelharcban. Közben védelmünknek is akad komoly munkája. Klein egy védtelennek látszó labdát rávetéssel kornerre csavar, az ebből származó veszélyes szituációt viszont Fogl Karcsi tisztázza.

A 34-ik percben Kósa bravúros játék után majdnem gólt szerzett, menthetetlen labdája azonban az egyik hátvéd lábáról lepattant. Priboj szemfüles és megvan a negyedik gól. A félidő utolsó percében nagy tülekedés kapunk előtt és a spanyol jobbösszekötő ívelt labdája a gólba esik. (4:1)

A második félidő első negyedében a spanyolok mintha fölényben lettek volna. Ez a 10 perc védelmünk pompás teljesítményeivel telt el. Foglék szerelései, Milosovits és Király utolsó pillanatban történt mentései és Klein műve mellyel a spanyolok tizenegyesét kivédte, megértették a spanyolokkal védelmünk és csatársorunk egyaránt nagyszerű voltát.

A kivédett 11-es után a labda Baubach-hoz kerül, aki okosan, hosszan az üres csatárokhoz küldi és Priboj 35 méteres bombalövéséből megszületett a második félidő első gólja. A kitűnő formában levő Pribojnak kijutott a "hat trick" dicsősége, mert a jobb, majd a baloldal támadása után a 25. és 37. percben még két gólt lő. Egyik szebb volt, mint a másik, de nagyon szép volt a lövéseket megelőző kombináczió is. A spanyol közönség ünnepelve tüntetett mellettünk A bíró jó volt.

Madridi meccseink helyett Valensziában játszunk február 11. és 12-én. Ottani ellenfelünkről csak annyit, hogy egy hét előtt Nürnberget, a német bajnokot kétszer is megverte.

A Rapid ma 4:0 (1:0) arányban legyőzte a Barcelonát, az MTK volt ellenfelét. Az eredmény könnyen megérthető, ha tudjuk, hogy Pierra jobbszélső, Alcantara balösszekötő, Semitier bal- és Sanche centerhalf Antwerpenbe utaztak a spanyol reprezentatív csapattal. Tehát a revánsmérkőzésben sem fognak játszani.