Nagyvárad, Arad és Szatmár a megszállás ellen

Vasárnap délelőtt 11 órakor az Ujvárosháza dísztermében a Szamos és a Kőrösök völgyének, valamint Szatmár, Nagyvárad és Arad városoknak kiüzütt menekültjei nagygyülést tartottak, amelyen tiltakoztak az elszakított terület magyarságát elnyomó kisantant ténykedései ellen.

Gróf Károlyi József elnöki megnyitójában rámutatott a vesztett háboru következményeire, melyek azonban mégis azokat sujtják a legjobban, akiknek szülőföldjüket kellett elhagyniok, de ugyan ugy sujtják azokat, akik még ma is ott szenvednek az elnyomók terrorja alatt. A Tisza és a Maros, a trianoni határ és a Királyhágó között elterülő vidék, a Szamos és a Kőrös völgyének, továbbá Szatmár, Nagyvárad és Arad városnak egy milliónyi magyar lakossága kiált segítségért. A trianoni békeszerződésnek Millerand francia miniszterelnök által aláírt kisérőlevele értelmében arra számítottak, hogy ezen a területen határkiigazitás lesz, a határkiigazítő bizottság azonban nem tolta vissza ezeket a határokat, hanem a hegygerincen innen hagyta mélyen belenyulni a nagy magyar Alföldnek színmagyar területébe.

Ez az embertelen határkiigazítás váltotta ki a kiüldözött és az elnyomás alatt levő magyarságból azt az elhatározást, hogy Csonka-Magyarországnak támogatásához folyamodjon és együttesen követeljék, hogy a természetes határ vonassék meg és az egymillió lakos adassék vissza az anyaországnak. Amennyiben ez nem történnék meg, semleges csapatok jelenlétében és felügyelete alatt népszavazást követelnek.

A nagyszabásu beszéd után dr. Nagy Mihály Ugocsa vármegye, Mihály Péter Szatmár-Németi város, Komoróczy Péter Szatmár vármegye, dr. Lengyel Zoltán Szilágyvármegye, dr. Szilágyi Lajos Bihar vármegye, dr. Krüger Aladár Nagyvárad város, Tarján Gábor Nagyléta község, Csátth Béla Arad vármegye, dr. Bedő Sándor pedig a megszállott Erdély nevében mondott nagyhatásu beszédet és mindenikük egyöntetüen amellett foglalt állást, hogy ha a nagyhatalmakhoz benyujtott memorandumban kérelmezett határkiigazitás kérésének eleget nem tesznek, akkor számoljanak azzal a lehetőséggel, hogy a megszállott területek elnyomottai fegyverhez nyulnak, ami ujabb európai komplikációt fog maga után vonni.