Veszedelmes betörőbanda a rendőrségen

A lopott ruhaneműeket négy millióért értékesítették


A zugpiacon razziázó detektiveknek feltűnt, hogy az ujabb időben sok uj és finom ruhaneművel kereskednek az engedélynélküli mozgóárusok. Különösen sok női ing, férfi ruha és cipő kerül eladásra, amelyek eredete gyanus volt a detektiveknek. Ezért több ilyen mozgóárust előállítottak a rendőrségre, ahol azt mondották, hogy a ruhaneműeket Klotser Lipót pincértől vették.

Ugyanakkor a főkapitányságon számos betöréses lopást jelentettek. A betörők különösen a Belváros bérpalotáit keresték fel, ahol a lezárt lakásokat fölfeszítették és korán reggel, a kapunyitáskor surrantak ki az összelopott holmikkal.

Minthogy a betöréseket ugyanazon a módon követték el, a nyomozás megállapította, hogy azokat azonos betörőbanda követi el, a melynek tagjai Klotzerrel állanak összeköttetésben. A vizsgálatot ennek alapján folytatták és sikerült is Klotsert több napi megfigyelés után a rendőrségre előállítani. Klotzer kihallgatása során beismerte a lopásokat és megnevezte a társait is, Schwetger Zoltán és Rosenfeld Béla szobafestősegédek személyében.

A két szobafestősegédet tegnap elfogták és mindkettőjüket letartóztatták.

Tizenötrendbeli betöréses lopást ismertek be és elmondták, hogy a lopott holmikat négymillió koronáig értékesítették. A lakásbetöréseket ugy követték el, hogy a előszobaajtó felső ablakát betörték és az ablakon át jutottak be a lakásokba.

Mindhármukat ma délelőtt kísérik át az ügyészség fogházába.

A rendőrség rajtuk kívül még egy veszedelmes betörőt fogott el Szabó Márton magánhivatalnok személyében, aki a szegedi csillagbörtönből szökött meg és Budapesten lakó feleségével több betöréses lopást követett el. A fegyházból úgy szökött meg, hogy a fegyház kápolnájához kulcsot szerzett, amelynek segítségével legutóbb a kápolnába, és a kápolna egyik ablakán keresztül elmenekült.

Szabó lakásán az ellopott holmik nagy részét megtalálták és a kápolna kulcsát is. A detektívek Erzsébetfalván akadtak rá, ahonnan előállították a feleségével együtt a főkapitányságra, ahol letartóztatták őket.