Milán király nem nyugodhat békében

 Szerbiában nem tudnak megnyugodni, hogy az első szerb királyt nem hazai földben temették el, hanem az országon kívül. Csaknem valamennyi szerb lap sérelmesnek mondja ezt a dolgot a szerb nemzetre nézve és erőszakosnak nevezi a történt eljárást.

Szinte kétségtelen, hogy felsőbb helyről sugalmazták mindezeket a czikkeket, melyek arra valók, hogy fokozzák az ellenszenves hangulatot, ami a szerbek közt már amúgy is megvolt Ausztria- Magyarországgal szemben.

Kétségbevonják, hogy Milán kívánsága lett volna, hogy holtan sem akar Szerbiába hazatérni. Krisztics bécsi szerb követet vádolják, hogy a temetést illetőleg Sándor király és a szerbek óhajtását nem bírta érvényesiteni. Krisztics bécsi követet februárban egyébként nyugdíjazták.

Mint az ujvidéki Zasztavának Belgrádból írják, Sándor szerb király semiképen nem tud belenyugodni abba, hogy Milán Magyarországon van eltemetve s ezért a szerb kormány azt tervezi, hogy a kérdést a hágai nemzetközi biróság elé viszi döntésre. És ha ez a bíróság úgy döntene, hogy Milán holttestét Szerbiába vigyék át, mint a hogy ezt a szerbek föltételezik, akkor uj, fényes temetést rendeznének Milán királynak Belgrádban.

Ugyanezen forrás szerint Sándor király, mihelyt atyja haláláról értesült, elutazott Nisből, hogy Bécsbe menjen, azonban nyomban megváltoztatta tervét, mikor meghallotta, hogy a gyászünnepély Bécsben, a temetés pedig Krusedolban lesz.

Egyébként Szerbia több városában is gyűjtést indítottak a Milán királynak emelendő emlékszoborra.