Tőkefelemelés helyett fuzió

A gazdasági megerősödésnek ezt a formáját választják a vállalatok

A pénzügyi kormányzatnak a tőkeemelésre vonatkozó tiltó rendelete megjelenése óta csak szórványosan találkozunk a közgazdasági életben tőkeemelésekre vonatkozó hirekkel.

A legutóbbi esztendők során valósággal megszokottá vált, hogy jó tőzsdemenetel mellett hétről-hétre megjelentek a vállalatoknak alaptőkeemelésekre vonatkozó hirei. Ma már a rendelet megjelenése óta csak is azokat a tőkeemeléseket vihetik keresztül, a melyekre irányuló kérvényeket a pénzügyi kormányzat rendeletének megjelenése előtt nyujtották be a Pénzintézeti Központhoz. 

A gazdasági viszonyok kialakulásai mindinkább előretolják a kisebb és középvállalatoknak és vállalkozásoknak azon törekvéseit, hogy a jövőbeli esélyekkel szemben magukat biztositsák és megerősitsék. A vállalatoknak eddig saját tőkéjük megnagyobbitására rendelkezésre állott elsősorban a tőkefelemelés. Ez a mód most már nem alkalmazható.

A vállalatok megerősitésére két másik mód lehetséges: az egyik különböző vállalatok fuziója, teljes egybeforrása, a saját tőkék összekapcsolása, ezzel kapcsolatban a rezsiknek csökkentése és a különböző vállalatoknak egyszerüsitése, a másik mód pedig: támaszt keresni a kisebb vállalkozásoknak nagyobb, tőkeerős vállalkozásoknál, olyképpen, hogy a nagyobb, tőkeerős vállakozások kisebb vállalkozásoknál részvényérdekeltséget vállaljanak. 

Ilyen természetü a Földhitelbank és a Magyar-Amerikai Bank közti érdekvállalás is.
A Magyar-Amerikai Bank üzletvitelében változás a jövőben csak annyiban lesz, hogy a Földhitelbank belekapcsolódása által a bank üzletkörét kiterjesztik s kimélyitik, főképpen a magyar-amerikai relációk erős kiépitését tervezik. Mint hallatszik, a Földhitelbank egyik ügyvezető igazgatója mint delegált vezérigazgató fogja az uj vállalkozás ügyeit a régi igazgatókkal együtt vezetni.