Gazdasági tárgyalásokat kezdünk Jugoszláviával

Megjavult a magyar-jugoszláv viszony

A jugoszláv kormány néhány héttel ezelőtt arra határozta magát, hogy budapesti követét visszahívja és új követet nevez ki. Az új kinevezés a napokban meg is történt és az új budapesti jugoszláv követ, Popovics Tihomir már el is foglalta hivatalát, sőt már be is mutatkozott a kormányzónál. 

A régi budapesti követnek a visszahívása és Popovics Tihomir kinevezése politikai körökben nagy feltűnést keltett. A követváltozás okairól és előzményeiről olyan helyről, ahol a külpolitikai helyzetet közelről ismerik, a következő információt szerezte munkatársunk: 

– Magyarország és Jugoszlávia között az utóbbi időben az ellentétek – a magyar kormány igyekezete ellenére – kiéleződtek. Ennek az éles viszonynak a következménye volt az, hogy mindezideig nem sikerült sem gazdasági, sem kereskedelmi megegyezést létesíteni Jugoszláviával. A magyar kormány már több ízben nyíltan kifejezte, hogy készséggel nyujt alkalmat és módot a gazdasági tárgyalások megkezdésére és lefolytatására bármely szomszédos állam kormányának. 

Ausztriával már régen megkötötték a magyar delegáltak a kereskedelmi szerződést, sőt árucsereegyezmény is létesült Ausztria és Magyarország között. Ugyancsak szerződést kötött a magyar delegáció Csehországgal is. Romániával pedig épp most folynak Bukarestben az érdemleges tárgyalások. Jugoszlávia az egyetlen állam, amellyel nincs megállapodásunk.

A jugoszláv kormány a kölcsönügyi tárgyalások alapján a magyar-jugoszláv szomszédi jó viszony helyreállítása céljából – úgy látszik – legalkalmasabb eszköznek tartotta Popovics Tihomir budapesti követté való kinevezését. A kinevezésnek máris eredménye van. Az új követ ugyanis a magyar kormány közreműködésével módot talált arra, hogy az ellentétek elsímuljanak és a gazdasági tárgyalások meginduljanak. 

– Úgy tudom – fejezte be tájékoztatását informátorunk -, hogy a gazdasági és kereskedelmi tárgyalások rövidesen megindulnak.