A világ gabonatermése 1923-ban

A világ 1923. évi gabonatermése felülmulta az előző évit, de még mindig tizenöt-tizennyolc százalékkal kisebb, mint a békebeli átlag.

A termésjavulás körül Európa nagy százalékban részesedik, ami kétségtelen jele Európa mezőgazdasági föllendülésének. E tekintetben Olaszország és Franciaország első helyen állanak. Búzahozadékát 1.9, illetőleg l.l millió tonnával gyarapította a két ország.

Spanyolország is annyit termelt, hogy jelentős kivitelt érhetett el, sőt Németország is tetemesen följavította búzatermését az elmult esztendőben, ez 1.9 millió tonnáról 2.8 millió tonnára emelkedett. Lengyelország is a gazdagon termő országok közé sorakozik. Oroszországról nem lehet ma még pontos adatokat tudni.

A tengerentúli államok nagyobb gabonatermést mutatnak föl, mint Európa, amely alapjában véve még mindig behozatalra szorul. 55 millió tonna gabonatermés áll szemben 94 millió európai tonnával. Vezetőhelyen persze az Egyesült-Államok termése áll 21 millió tonnával. Itt azonban a tavalyi eredménnyel szemben visszafejlődés tapasztalható.

A rozs világtermése (Németország és Lengyelország vezetnek e kenyérmagvakban), a zab és árpa 15 százalék emelkedési tüntet föl a tavalyival szemben.