Korányi pénzügyminiszter Párisban a kölcsön elhelyezéséről tárgyalt

A szanálási törvényjavaslatok megszavazása óta a kormány a külföldi kölcsön plaszirozásán fáradozik. Az idő rendkívül sürget, mert a népszövetség által öt félévben megállapított rekonstrukciós időszak 1926. julius 1-én lejár és így már vége felé járunk az első félévnek anélkül, hogy a külföldi segítségnek egy csekélyke részét is megkaptuk volna.

Smith Jeremiah, a népszövetségi főbiztos már napok óta Budapesten tartózkodik, de mindezideig nem volt semmiféle érdemleges tárgyalás Smith és a magyar kormány között. Smith Jeremiah ugyanis eddig csak bemutatkozó látogatásokat tett a kormány egyes tagjainál és csak a jövő hét folyamán kezdi meg a tervezet végrehajtásának ellenőrző munkáját.

A szanálási tervezet egész fölépítése a külföldi kölcsön megnyerésén alapul, minden attól függ tehát, mikor folyósítják az első kölcsönösszeget, vagy előleget. 

Munkatársunknak az elmult hét folyamán a külföldi kölcsön ügyében alkalma volt beszélgetést folytatnia Kállay Tibor dr. volt pénzügyminiszterrel, aki a következőket mondotta a Hétfői Napló munkatársának: 

– Közvetlenül semmi befolyásom sincs a kölcsönügy intézésére. Ugy vagyok értesülve, hogy már folynak a tárgyalások a külföldi kölcsön elhelyezéséről. Utódom, Korányi Frigyes báró, aki búcsúlátogatások és visszahívó levelének bemutatása céljából napokig Párizsban tartózkodott, előkészítő tanácskozásokat folytatott a plaszirozásról. 

– Véleményem szerint minden remény megvan arra, hogy a Magyarország talpraállításához szükséges és az erre a célra a népszövetség által is megállapított 250 millió aranykorona a külföldi pénzpiacokon rövidesen elhelyezhető lesz.