Véget ért a nyomdászsztrájk

Vasárnap délben, majdnem négy héten át tartó nyomdai munkaszünetelés után, a főnökegyesület és a munkásság megegyeztek a nyomdai munkások bérkérdésében s ezzel a sztrájk véget ért.

Hétfőn reggel ismét megjelennek a fővárosi napilapok és a közönség, mely négy héten át sajtó nélkül tengődött, ujból hozzájut kedvenc lapjaihoz. Ezzel megindul ismét az a vérkeringése az országnak, mely négy héten át erőtlenül, betegen képtelen volt táplálni a nemzet erejét. 

Végre is, vasárnap délben, a Typographia helyiségében tartott utolsó értekezleten, megegyezés jött létre. Ez a megegyezés egyelőre kizárólag a bérkérdésre vonatkozik, azzal hogy az uj kollektiv szerződésre vonatkozó tárgyalások a legrövidebb időn belül megindulnak s ez az uj kollektiv szerződés lett hivatott a főnökegyesület és a munkásság között fennálló függő kérdéseket rendezni. 

A megegyezés alapelvei a következők:
1. A munkásság azonnal felveszi a munkát. Ennek megfelelően a főnökegyesület biztositja a nappali munkásoknak a heti 90.000, az éjszakai munkásoknak a heti 100.000 koronás béremelést.
2. A béremelés négy hónapon belül éri el végső stációját. Ennek megfelelően a nappali munkások májusban heti 25.000, juniusban 20.000, juliusban 25.000, augusztusban 20.000 korona heti béremelést kapnak. Az éjszakai munkások bérrendezése annyiban különbözik a nappaliakétól, hogy ezek májusban heti 35.000 korona béremelést kapnak.
3. Minden sztrájkoló munkás megkapja a kizárás időtartama alatt elvesztett bére 50 százalékát.
4. Kollektiv szerződés egyelőre érvényét veszti. Az érdekelt felek a közel jövő új kollektiv szerződés kötéséről kezdenek tárgyalásokat, amelynek julius 14-én kell érvénybe lépni. 

A megállapodásokat úgy a főnökegyesület, mint a Szakszervezet, illetve a bizalmi testület ratifikálta s ennek megfelelően a szakszervezet felszólitotta a munkásokat, hogy régi munkahelyeiken azonnal vegyék fel a munkát.