A bosszu

Karwin Piotrowski nevű volhinai földbirtokos Varsó előkelő társadalmában nagy szerepet játszott, hogy csak azért is, mert apjától nagy vagyont örökölve, Németországban végezte tanulmányait s néhány irodalmi művével méltó feltünést keltett.

Midőn Piotrowski külföldi utjáról visszatért, fényűző életmódot folytatott Varsóban, remek fogatokat tartott, fényes palotában lakott és saját czéljaira lapot alapított. Fényűzését csak exczentrikus viselkedése multa felül.

Kalandjainak se szeri, se száma. Olykor a hatósággal is meggyült a baja, mert ha valakivel baja volt, zöld egyenruhás kozákjaival betört ellenfele házába ez a párbajhősnek prototypusa és tettleges bántalmakkal kényszerítette, hogy verekedjék meg vele.

Piotrowski negyven esztendős korában megkérte Normann jegyző 16 esztendős szép leányának a kezét. A jegyző visszautasította a furcsa kérőt s kijelentette neki, hogy leányát egy Dabrowski nevű fiatal jegyzőnek szánta.

Piotrowski párbajra hívta vetélytársát, mire Dabrowski bocsánatot kért tőle és lemondott a mennyasszony kezéről. Röviddel ezután Piotrowski lakájaival betört Normann házába s a megrémült jegyzőt karhatalommal kényszerítette, hogy egyezzék bele a házasságba. Az apa kért-könyörgött s végül kereken megtagadta az erőszakos kérő kérelmét.

Piotrowski ekkor megleste Dabrowskit s egy szálloda foyerjában ötször pofon vágta. Az ügyet becsületbíróság intézte el és egy Paszlovszki nevű uriember elnöklete mellett kimondta, hogy Dabrowskinak nem kell megverekednie őrjöngő ellenfelével.

Dabrowski időközben titokban megesküdött Normann kisasszonynyal és nejével elutazott Varsóból. Piotrowski csakhamar értesült a házasságról. A minap egy varsói színház nézőterén találkozott Paszlovszkival, az ellene nyilatkozott becsületbíróság elnökével.

Az őrjöngő ember ezen töltötte ki a bosszuját s két revolverlövéssel leterítette. Paszlovszki sebei szerencsére nem sulyosak, Piotrowskit, a kit a * lovagiasság* valószínűleg közveszélyes őrűltté tett, letartóztatták.