Utcai támadások

Utcai támadások és igazoltatások Szilveszter éjszakáján.

Szilveszter éjszakáján a főkapitányság központi ügyeletén több utcai verekedésről tettek jelentést. Felelőtlen elemek a régi recept szerint az utcán megtámadták az éttermekből és kávéházakból eltávozó embereket, akiket igazoltatni akartak és közben botokkal véresre verték. Ezeket a verekedéseket egy szervezett társaság tagjai követték el, minthogy minden egyes esetben hasonló módszerrel jártak el.

A rendőrséget a Szilveszter előtti napon bizalmasan értesítették, hogy ujév éjszakáján rendzavaró elemek általános verekedésre készülnek és előre megállapított haditerv szerint a mulatozó vendégeket meg fogják támadni.

Éppen ezért a rendőrség 1923 január 1-re virradó éjszaka erős permanenciát tartott. Az egyes kerületi kapitányságokon és az őrszobákon nagyobb számu rendőrlegénységet vontak össze. Az utcákon kerékpáros osztagok és erős rendőri őrjárat cirkált, hogy az utca rendjét biztosítják. A nagyobb verekedéseknek sikerült is elejét venni és a rendőri készültségeknek köszönhető, hogy a garázda fiatalemberek nem mertek nyiltan fellépni. A későbbi incidenseket azonban nem lehetett elkerülni és ezért reggel hat óráig a főkapitányság központi ügyeletén egymásután jelentek meg bekötött fejü emberek akik feljelentést tettek ismeretlen támadók ellen. Az ilyen igazoltatókról adott pontos személyleírások nagyrészt megegyeztek az óesztendőben elkövetett utcai atrocitások hőseivel, akiknek a kinyomozása most már könnyebben történhetik.

A támadók közül egyet sikerült is előállítani a rendőrségre, akit egyelőre őrizetbe vettek. A többiek azonban, miután véresre verték a gyanutlan pesti polgárokat, a rendőrök elől sietve elmenekültek, hogy aztán a városnak egy másik részén folytassák a verekedéseket.

A József-köruton ismeretlen fiatalemberek körülvették Szivos Jenő hivatalnokot, aki a feleségével tartott hazafelé.
- Igazolja magát! – kiáltották rá. A hivatalnok szabadkozott a felelőtlen eljárás ellen, amire a fiatalemberek botot vettek elő és Szívóst összeverték. A felesége sikoltozására a járókelők és egy rendőr segítségül siettek, mire a támadók elmenekültek.

Egy klubhelyiség ellen, ahol Szilveszterkor müsoros mulatságot rendeztek és azon előkelő közönség jelent meg, tíz főből álló csoport támadást akart intézni. A csoportot egy sportsapkás fiatalember vezette, akit azonban a kapunál a portások feltartóztattak.
- Engedjenek fel! – kiáltotta a fiatalember. – Én rendőrfogalmazó vagyok.
A portások igazolványt kértek tőle, mire a fiatalember a társaival együtt nekiestek a portásoknak és azokat ütlegelni kezdték. A nagy zajra az inspekciós rendőrtisztviselő és detektiv lesiettek az előcsarnokba, erre azonban a támadók gyorsan eltávoztak.

A Ferenc-köruton hajnali négy órakor két családot támadtak meg és a férfiakat megverték. A sérültek nagyrésze személyesen tett panaszt a támadók ellen, sokszor pedig az esetnél megjelent rendőr vett fel jegyzőkönyvet a verekedésekről és ezért az elmult éjszaka lefolyt utcai támadások pontos számát és részleteit még nem lehetett megállapítani. Annyi tény, hogy a verekedők nagyrésze ittas állapotban garázdálkodott és az eseteknek sulyosabb kimenetelei nem voltak. A nyomozás folyik.

Máta János Máv. kalauzt a Nefelejts-utca 3. számu ház előtt ismeretlen emberek összeszurkálták. A mentők a Rókus-kórházba szállították. 

Az Egressy-ut 83. számu ház előtt Horvát László lakatost verekedés közben mellbelőtték. A mentők a Rókus-kórházba szállították. 

Marosik József bádogossegéd verekedés közben megsérült. A mentők bekötözték és miután a rendőri jelentések szerint a verekedést ő kezdte, a VII. ker. kapitányságra állították elő.