Milliós betörések tettesei kerültek rendőrkézre

Kifosztott üzlet. – Társzekérrel szállitották el az árukat. – Megkerültek az ellpott értékek.

A Hétfői Hírlap tudosítójától.

A mult év decemberében, épp karácsony előtt Erzsébetfalván a Piactéren lévő Giddli és Varjas-féle divatáruüzletet teljesen kifosztotta egy betörőtársaság. A bolt udvarába a keritésen keresztül másztak be a tettesek. A sötét udvaron az üzlet udvar felöli főfalát, amint a helyszini vizsgálatkor megállapitották, négy-öt ember kezemunkája kibontotta. Hatalmas rést nyitottak be a boltba, amelynek utcára nyiló nehéz ajtaját erős biztonsági zár és lakat védte.

A divatáruüzlet minden elvihető és összecsomagolható áruját a betörők az ott levő zsinegekkel összekötötték és elszállították. Reggelre csak a szertehullott, szétdobott téglákat és a kerités felé haladó rengeteg lábnyomot találták meg.

Az akkor megindított nyomozás kideritette, hogy a kereskedő által bejelentett két és félmilliót érő hiányzó árut egy társzekéren vitték be Budapestre. A kocsi egész éjszaka ott várt a kökerités mellett, amíg a falbontó betörők minden árut a kocsira raktak.

A budapesti főkapitányságon Nagy Dénes detektivfőfelügyelő és csoportja kezdette meg ebben az ügyben a nyomozást.

Ugyancsak Erzsébetfalván a Bem utca 27. számu lakásban, amely Burger Ármin földbirtokos tulajdona, szintén betörők jártak. A betörők mintegy félmillió értékű ruhaneműt loptak el. Budapesten az utóbbi két héten ugyancsak egymásután fordultak elő hasonló állkulcsos betörések. A Mária-utca 8. számu házban özv Bereczky Lajosné lakásába hatoltak a tolvajok s a feltört szekrényből egy kazettát vittek el. A vaskazettában másfélmillió értékű különböző családi ékszert tartottak. Ezeken a betöréseken kívül még több helyre törtek be s jó pár milliót érő ruhaneműt, szőnyeget vittek el.

Hosszas nyomozás után a Nagy Dénes csoport elfogta Czeczei Ferenc és Francsics Imre rovottmultu embereket. Csakhamar beismerték, hogy Magera Géza, Nits József és Illia Ferenc nevü társaikkal ők jártak Erzsébetfalván és ők követték el a sorozatos budapesti betöréseket. Az utóbbiakat épp akkor fogták el, amikor a Bereczkyné ékszereit vitték eladni. Zsebükben megtalálták az összes ékszereket. A kifosztott üzlet összes árui is megkerültek. A kocsival Erzsébetfalváról egyenesen a Haller-piacra hajtottak, ott béreltek egy üres bódét, odarejtették az összes lopott holmikat, amit a detektivek meg is találtak.