Az ételek hőmérséklete

 Az ételek normális hőmérséklete megfelel a szájüreg hőmérsékletének, ami 37 Celsius-fok. Most már az, hogy vajjon alacsonyabb vagy magasabb legyen-e ennél az étel hőmérséklete – az már az étel természetétől és nemétől függ.

A tizenkét Celsius-foku tejet hidegnek érezzük, míg a ugyanilyen hőmérsékletű szódavizet kellemetlenül melegnek. A folyadékokat jóval forróbban élvezhetjük, mint a szilárd ételeket, mert ezek a rágás alatt hosszabb ideig érintkeznek a szájüreg érzékeny nyálkahártyájával s igy az égető hatásukat jobban és kifejezettebben érezzük.

A túlságosan meleg ételek és italok a ízlelőszervet károsan befolyásolják. Dr. Weber kimutatta, hogy a nyelv, ha azt egy percig 50-60 Celsius-foku vízbe tartjuk, a cukor édes ízét nem érzi. Természetesen az ennél még magasabb hőmérsék mellett az ízlelő-szerv bénulása még gyorsabban következik be, innen van, hogy a szakácsnők, akik a forró levest kóstolgatják, sokszor nem veszik észre, vajjon eléggé megsózták e az ételt, vagy sem.