Vántus Károly Budapesten járt?

Sopron, jan. 7.
Arról értesülünk, hogy a határrendőrség már hosszabb idő óta folytat nyomozást bolsevista csempészet ügyében. Ezuttal nem bolsevista iratokról, hanem bolsevista személyekről esik szó. Természetszerűen Oroszországból indult meg ez az akció, amelynek célja, hogy Magyarországra, illetve Budapestre csempésszenek át kipróbált bolsevista agitátorokat, akiknek feladatuk volna állandóan ébren tartani a bolseviki akciót.

Ugyanez a hirforrás arról is beszámol, hogy a csempészés közvetítői egy Tátrai-utcai középiskolai tanár, egy volt népbiztos felesége, egy biztosítási hivatalnok és a soproni bolsevisták régen ismert exponense, dr. Jakab Samu.

Sopronban el van terjedve az a hir is, hogy eddig már több kipróbált bolsevistát sikerült átcsempészni Magyarország területére, sőt Vantus Károly volt népbiztos is közel két hétig Magyarország területén tartózkodott.

A soproni rendőrség, - igy mondja tudósítónk – egyelőre a nyomozás érdekében titokban tartja a szereplők neveit.

Késő éjjeli órákban érkezett hozzánk ez a hír, olyankor, amikor már nem volt módunkban annak valódisága felől érdeklődni, azt azonban minden hivatalos értesülés nélkül is le merjük írni, hogy a budapesti rendőrség ébersége aligha engedte volna meg, hogy Vántus Károly Budapest utcáin, vagy Budapest kommunista berkeiben kalandozzék.