A holland-magyar kardcsapatmérkőzés

A magyar csapat győzött 12:4 arányban. – Wyholdi-Daniels pompás vivása.

A derék hollandi vívók látogatásának utolsó etapja kedden este zajlott le a Műegyetem aulájában, amikor a holland 4-es kardcsapat barátságos mérkőzést vívott az MVSz által kijelölt négy magyar vívóval. A hollandi csapat tagjai voltak: De Jong, Wynoldi, Van der Mandele és Ekkart.

A magyar vívósportot Schenkre, Garai, Glykaisz és Szécsi képviselte. A holland team-nek határozottan legjobb vívója Wynoldi-Daniels volt s eredményei megközelítették a kardbajnokságról szóló referádánkat, amelyben külön emlékeztünk meg róla s kiváló vívóképességeiről.

Igazán nagy szerénységre vall a hollandok részéről, hogy tőrcsapatmérkőzésre nem állottak ki és csak az epét forszírozták, mert azt hisszük, hogy tőrcsapatmérkőzésben sokkal jobb eredménnyel végeztek volna, mint a kardban.

Csodálattal láttuk Wynoldinál, hogy azt a kérlelhetetlen energiát, amellyel reávetette magát ellenfelére, mily szépen tudta összeegyeztetni a tőr hegyének hajszálfinom vezetésével. Precíz parádjai után adott villámgyors riposztjai pedig a szenzáció erejével hatottak.

Hasonlóképen teljes elismeréssel kell megemlékeznünk Wirix tőrvívásáról, amely ha nem is volt energikus, de igazi tőrvívás volt. Pontos vonalmunkát, szép cavationikat és tiszta parádriposztokat láttunk tőle.

A kardcsapatmérkőzésben Wynoldin kívül csak Van der Mandelenak sikerült egy győzelmet aratni és pedig Garayval szemben. 12 mérkőzést a magyarok nyertek meg és így 12:4 arányban győztek.

A csapatverseny részletes eredménye a következő:
I. forduló: Wynoldi-Glykaisz 4:3; Schenker-van der Mandele 4:1; Szécsy-Waegenlugh 4:3; Glykaisz-de Jong 4:1; 2:2 arányban döntetlen.

II. forduló: Wynoldi-Garai 4:1; Szécsy-de Jong 4:3; Wynoldi-Schenker 4:0; Glykaisz-Waegeningh 4:3. 5:3 a magyarok javára.

III. forduló: Van der Mandele-Garai 4:3; Schenker-de Jong 4:2; Szécsy-van der Mandele 4:2; Garai-Waegeningh 4:0. 3:4 a magyarok javára.

IV. forduló: Szécsy-Wynoldi 4:2; Glykaisz-van der Mandale 4:0; Schenker – Waegeningh 4:2; Garai-de Jong 4:0. 12:4 a magyarok javára.

A magyar csapatban Szécsy vívott a legjobban; mind a négy mérkőzését megnyerte. Schenker és Glykaisz 3-3 győzelmet szerzett, míg Garai 2-őt.

A barátságos csapatmérkőzés után Nagy Béla dr., a MVSz. ügyv. elnöke francia nyelven elmondott lelkes beszéd kíséretében kiosztotta a tiszteletdíjakat, plaketteket és címeket, külön emlékezvén meg a holland vívókról.