Szász Zoltán és társainak ügyét ma kezdi tárgyalni az itélőtábor

Két évvel ezelőtt nagy feltünést keltett Szász Zoltán iró, Gergely Győző és Bánóczi László dr. hirlapirók letartóztatása. A rendőrség ugyanis megállapitotta, hogy Szász Zoltán több cikket irt a Bécsben megjelenő „Jövő” cimű lapba, s a cikkeket Bánóczi László és Gergely Győző továbbították. Ugyanekkor letartóztatták a Népszava egyik gépirónőjét is, akinek Szász Zoltán diktálta a cikkeket.
Közel hathónapi vizsgálati fogság után, óvadék ellenében, szabadlábra helyezték őket.

Az ügyészség a magyar állam megbecsülése és az állami és társadalmi rend elleni vétség cimén vádiratot adott ellenük. A biróság majdnem egy hétig tartó tárgyalás után Szász Zoltánt két és félévi fogházra és tizezer korona pénzbüntetésre, Gergely Győzőt mint bűnsegédet egy évi fogházra és négyezer korona pénzbüntetésre itélte. Bánóczi László drt. És a gépirónőt fölmentették, ellenben a Bécsbe szökött Madzsar József bűnösségét megállapították, de ítéletet ellene nem hoztak.

Az ítélet ellen az ügyészség sulyosbitásért, a védők és pedig: Vámbéry Rusztem dr. és Szőke Sándor és Kohlmann Dezső dr. enyhités végett jelentettek be föllebbezést.

A táblán Degré Miklós dr. táblai alelnök tanácsa ma, hétfőn kezdi meg ennek az ügynek tárgyalását.